12 mai 2016- Seara literară la Atelier: Cecilia Moldovan
mai 13, 2016 în Seri literare de Cristina Ștefan
12 mai 2016- Seara literară la Atelier: Cecilia Moldovan
May 12, 2016 in Cenaclu by administrator
12 mai 2016- Seara literară la Atelier. Prezentarea operei scriitoarei Cecilia Moldovan a avut momente plăcute de comunicare între scriitori, momente emoționante și momente surpriză. Criticul Petre Isachi a vorbit cu aplomb și binecunoscutul umor despre partea de poezie socială a Ceciliei Moldovan recomandându-i această linie poetică în care scriitoarea îi pare a se simți la ea acasă. Cristina Ștefan a citit unele considerente la cărțile “Cartea de identitate a privighetorii” și la “și cerul ne era așa aproape”, recentul volum al autoarei:
“Versul Ceciliei Moldovan captează atenția și sensibilitatea lectorului nu numai prin lirism și știința comunicării lirice dar și prin câteva mărci proprii poetei:
- un anume determinism al metaforei provenit din cotidian, o cauză obișnuită care generează un efect stilistic:
“termin și eu de întins paginile
cornul lunii trage pleoapa soarelui” ( somnul afecțiunii)
“trec agale prin piața viselor înghețate
nu mă mai grăbesc la fabrică demult”( piața cu vise).
- codurile secrete au formule intimiste iar transfigurarea poetei ține de observație și notare, uneori cu fin sarcasm, alteori blând constatator:
“orbecăim printre etichete
după o gură de aer neletal
(…) culoarea e regina răsfățată a mitomaniei
mirosul parfumat de spray ucide dulceag”( eticheta mitomană)
- poezia Ceciliei Moldovan are particularitatea argheziană de a-și plăsmui lumea din sfere lexicale diferite, opuse. Iată, de pildă, poezia “regina amazoanelor” în care intervin două planuri contrastante: unul rarefiat, cosmic, în cuvinte diafane, “valuri mișcătoare”, “sulițele zilei-lumină”, “nimfele”, “dans ritualic”, și planul cotidian, aspru, pământesc, demn de sarcasm. Finalul poeziei se încadrează cu o sintagmă realistă, în cel de-al doilea plan, folosind un limbaj postmodernist:
“apoi își pune la încărcat steluța de la cercel
pentru ziua de mâine”.”
Au fost citați criticii literari care de-a lungul vremii s-au referit la opera scrisă a Ceciliei Moldovan:
“Cecilia Moldovan este o poetă rafinată, abordând o tematică diversă -o dovedește și în acest volum-, excelând însă în domeniul spiritualității, urmărindu-și cu atenție procesele interioare și raporturile cu ceilalți și cu divinitatea. Atitudinile sale poetice sunt determinate de convingeri morale ferme.” Paul Aretzu
Invitații ( la Seri Literare ne străduim să comentăm toți participanții) au discutat unele poezii citite de Cristina Ștefan, Atena Ivanovici, Mioara Băluță, Sorin Coadă. Scriitorul Theodor Calcan a citat din volumul “și cerul ne era așa aproape”, accentuând stilul original al scriitoarei.
Surpriza serii a fost prezența profesorului filolog Ligia Doina Constantinescu, de la Universitatea Al.I. Cuza Iași care ne-a transmis mesajul scriitorilor ieșeni de la Convorbiri Literare dar a și susținut într-un discurs plăcut stilul autentic și lirismul Ceciliei Moldovan. Schimb de cărți, promisiuni de revedere și colaborare în viitor, poza de grup și plecarea rapidă la expoziția “Declic în silabe” de la Muzeul de Istorie, evenimentele fiind simultane astă-seară iar prezența cam cu absențe.
Întâlnirea a avut la final un citat din Cecilia Moldovan potrivit momentului:
în nici o fotografie de grup
“iată-mă înaintea tuturor
o persoană plină de rost,
prea sigură pe sine(…)
Și cum mai mână ea ceasul
să fie prezentă în două locuri
la aceeași oră
mulțumindu-se cu jumătate din fiecare…”
Seara literară nu și-a dezmințit nici de data asta menirea de a ne cunoaște scriitorii într-o atmosferă degajată, sinceră ca opinii la texte, în care nu lipsesc umorul, polemica, improvizațiile și critica deschisă și constructivă.
Cristina Ștefan, 12 mai 2016
Comentarii recente