mereu vei fi deținutul nr. unu al propriei vieți

mai 24, 2016 în Arhivă de any tudoran

când te eliberezi din apele fluviului amniotic
nimeni nu te avertizează că viața este pericoloso sporgersi.
descoperi treptat cum fiecare zi lasă un răboj pe propria ființă

la început habar nu ai ce înseamnă să fii deținut
deținut de propriile neputințe în limita unui cerc abstract
într-un spațiu demografic absurd

semnele primei iubiri apar ca pojarul și apun într-un noiembrie tardiv
ciclul închis între meridiane cu sens unic
marcat de un verb latent extrem de letal numit viață

într-o zi înveți să calci peste cadavrul zilei
îți lași ființa chircită prizioneră între poli
pe un pat dintr-un apartament închiriat pe o stradă cu nume străin
și ieși ca un duh să respiri sau să fumezi o țigară
pe terasa înălțimilor din paradis așezat comod pe fotoliul unui nor

nimeni nu dă un search google earth să-ți caute urma rănită
să mângâie locul cu săgeata mouse pe obiectivul zonei în care ai murit
de atâtea ori în decursul acestui timp limitat

doar fluviul amniotic rămas fidel propriei creații
încerca mereu să hidrateze malurile ființei afectate de seceta vieții
dintr-un cer inaccesibil unghiului mort

Postat de:any tudoran | Categoria: Biblioteca La data: 2013-11-26 23:34:50 | Numar de comentarii: 29 | Citit de: 219 ori (in ultimele 7 zile)

Stele acordate
Luminița Zaharia –
sude emil –
valeriu dg barbu –
Maria Grădinaru –
Briciu Atanasiu Melania –
Cristina Ştefan –
Micutiu Sorin –
Radu Liviu –
Floryana Turculeanu –
geo galetaru –
Oana Gheorghe –
Veronica Pavel –
Adriana Butoi –
TOTAL: 33 stele

Ada, Sebi, Adriana, si pentru mine a fost un dialog placut, sper sa avem mai des asemenea confruntari pasnice constructive, sigur in limita timpului pentru ca astfel de discutii rapesc intotdeauna timp. Cu multa apreciere si prietenie!
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-27 10:11:39

am prins mesajul, Any!si limitele, si granitele, si cercul in care traim!
Adriana Butoi
Admin Postat la: 2014-01-17 09:29:37

Desigur,dragă Any, nici nu încape disuție: fiecare e liber să scrie ce și cum dorește.
Maniera, subiectivă la rândul ei, de a percepe un text e și aceasta o îântreagă discuție. Eu îți zic doar că, și mai uită-te o dată măcar pe titul,că nu ai găsit mijloacele cele mai potrivite pentru a reda ceea ce ai vrut să spui.
”sistem de valori poetice caracteristice unei epoci”. faza postmodernismului, cu toate curentele lui, fază, zic unii depășită, are câteva elemente structurale caracteristice. nu o să țin eu aici prelegeri,nu e cazul. ceea ce ai tu se dorește a fi un text scris în ton postmodern, numai că nu ți-a ieșit.pe mine, sincer, nu mă interesează dacă scriai ca un optzecist, de exemplu, dar tu ai amestecat câte ceva din toate. poezia e bună și atât, fie că e în metru antic sau în cheie postmodernă.
combinația ”google search” și ”cerc abstract”,ca să dau doar un exemplu folosită fără elemente de legătură care să le facă credibile, să fie un tot, sunt total, total inestetice. și când zic inestetice, nu mă refer la acea estetica a urâtului Baudelarire, Arghezi, etc. ci, simplu, la propriu. nu merge.dar, cine știe, peste ceva timp s-ar putea să scrii postmodernist astfel încât nici tu să nu mai știi cine ești! 🙂
Cu prietenie!
sebi sufariu
Membru de onoare Postat la: 2014-01-17 07:47:32

aplauze, liristi! ati facut comentarii aici asa cum mi-am dorit mereu sa se comenteze in cenaclu. pareri deschise, fara ranchiuni, argumente si de o parte si de cealalta. asa invatam cu totii, dupa cum ni se spune sincer cum se percepe un text al nostru (dl Galetaru, dl Sufariu). asa invatam cu totii dupa cum ne exprimam suviectiv original dincolo de reguli( Any). eu va aplaud!
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21 Postat la: 2014-01-17 06:26:11

Oana, pasajul ales de tine este cel care m-a sensibilizat si pe mine… Multumesc de semn!
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-17 02:39:10

conjuncturi*
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-17 02:25:44

Vera, ma bucur ca esti la ora asta pe lira, sigur o sa revad unele pasaje… nu am intentionat de la inceput sa-l public, cum multe nu o sa vada lumina din textele mele.a fost o stare si atat… multumesc mult. Noapte buna!
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-17 02:16:36

Sebi, Nu este vorba de suparare…Si nici nu am pretentia ca textele mele sunt infailibile… In schimb ma intreb si eu ce mai inseamna poetic in poezia actuala daca ar fi sa ne luam dupa dex;

”POÉTIC, -Ă I. adj. 1. propriu poeziei. 2. (fig.) demn a inspira un poet; (p. ext.) încântător, expresiv, plastic, sensibil, liric. II. s. n. categorie estetică desemnând genul poetic. III. s. f. 1. ramură a teoriei literaturii care tratează despre creația poetică. ◊ tratat despre creația poetică. 2. sistem de principii poetice caracteristice unei epoci sau unui curent literar; fel de a scrie propriu unui poet. 3. parte a lingvisticii care se ocupă cu raporturile dintre funcția poetică și celelalte funcții ale limbajului. (< fr. poétique, lat. poeticus, it. poetico, gr. poietikos)''

definitia este destul de generala totusi as retine paragraful 2.

2. sistem de principii poetice caracteristice unei epoci sau unui curent literar; fel de a scrie propriu unui poet.

''sistem de principii poetice caracteristice unei epoci''
Care sunt caracteristicele poetice ale epocii actuale…
Care este curentul literar actual…

Daca felul de a scrie este propriu unui scrib, poet, scriitor,cine impune si dupa ce principii si reguli cum si in ce fel sa scrie…
Asa cum exista o estetica a frumosului exista si o estetica a uratului nu am sa dau ex. pentru ca o lungim prea tare. Dar exista si gusturi diferite si unii dintre noi suntem tributari unui anumit gen.

Am invatat ceva in Lira, si asta datorita, Adei, sa-mi cultiv toleranta de a accepta si alte texte din afara ''gustului meu personal'' inainte de a fi admin stiam una si buna daca nu imi placea un poem era bun de aruncat la gunoi, si chiar imi ''manifestam'' impresia fara menajamente…
Ada, stie mereu sa gaseasca atat estetica uratului cat si estetica frumosului de la un text naiv pana la unul sofisticat cat si lirismul diafan.
Asta incerc si eu ca cititor nu stiu cat reusesc dar ma straduiesc. Nu cred ca este cazul sa batem prea mult tastele pe marginea acestui text asa cum am spus este un text generat de o anumita stare. Se pare ca partea feminina a fost mai receptiva aici… Asa cum o carte pe care o citesti la douazeci de ani are alte valente peste inca douazeci datorita unor experiente, conjucturi, pare mult mai acceptabila sau chiar deosebita pentru ca te poti regasi recunoaste…etc etc.
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-17 02:09:10

Mi-a placut poezia ta, te-am recunoscut in ea. E adevarat insa ca in ea sunt, pe ici pe colo, cuvinte care pot lipsi, ca sa ramana esenta. Uneori inghesuiala de metafore oboseste cititorul. Starea ta este insa bine transmisa si cateva metafore sunt excelente!
Veronica Pavel
Fondator admin Postat la: 2014-01-17 02:08:19

Any, dacă vei mai reciti textul poate nu vei mai fi la fel de încântată.
Geo Galetaru(de care acum aud/citesc prima dată), ți-a făcut niște observații de bun simț, zic eu.
Pornind de la titlu, prost tare, dar tare de tot,întreg textul abia respiră. construcții artificiale, forțate, aproape hilare.
”Mereu vei fi….!” Chiar așa? Și cine va fi deținutul nr 2? Apoi, acel ”mereu vei fi”, ce facem dăm sentințe în titlu, caracterizăm, încadrăm din start? Nu mai sugerăm, nu mai punem, ”osul cognitiv” la treabă?
cât de aiurea, cât de nepoetic, de fără sens sună:
”deținut de propriile neputințe în limita unui cerc abstract
într-un spațiu demografic absurd”
în afara precedentei repetări, deținut de propriile neputințe!?
sau e ”de ținut prin propriile etc?” oricum ai lua-o e aiurea.
”în limita unui cerc abstract”. ce e ăla cerc abstract?
înțeleg să existe raționament abstract, artă abstractă, dar cerc abstract? dacă spui ”cerc” ai deja un lucru concret. îl vezi, îl știe toată lumea. tu îl faci abstract. mă rog, dar ca acel cerc abstract să intre într-un spațiu demografic absurd, mi se pare o chestie care vrea să sune pretențios, dar care nu spune nimic, decât eventual poate stârni zâmbete.
să continui mi se pare de prisos.
te poți supăra pe mine, dar textul e slab. nu te reprezintă. probabil l-ai scris într-un moment de neatenție.
sebi sufariu
Membru de onoare Postat la: 2014-01-17 00:16:03

exista un singur raspuns pentru toate intrebarile

"doar fluviul amniotic rămas fidel propriei creații
încerca mereu să hidrateze malurile ființei afectate de seceta vieții
dintr-un cer inaccesibil unghiului mort "

nu-i asa Any?
Oana Gheorghe
Autor Postat la: 2014-01-16 22:24:14

Radu,imi amintesc si eu poemul'' m-am nascut pe google''autorul fiind Ionut Caragea, care incearca prin acest poem sa defineasca momentul nasterii sale ca poet, fenomenul s-a extins iar azi multi ar putea sa spuna ''m-am nascut pe google'' multumesc de popas!

Flory, este un poem de stare intimist, asa am simtit atunci…Un moment peste care am trecut, ma bucur sa te gasesc aici, drag.
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-16 11:59:38

Termenii ''tehnici'' de care vorbiti fac parte integranta din limbajul cotidian. A ma intoarce spre dictionarul de sinonime pentru a cauta un arhaism care sa satisfaca dpdv estetic gustul unui cititor sau autor de poezie angrenat in lirismul dulceag usor desuet- declamativ-patetic limbaj de lemn in care esteticul are doar proprietatea unei carcase frumos colorata ce suna bine din coada as simti ca imi irosesc inutil timpul si asa mult prea scurt. A ramane ancorat fidel in modelul unei poezii care cauta doar esteticul inseamna sa iti privezi de libertate spiritul care survoleaza prezentul care de cele mai multe ori nu are nimic estetic in el. Inseamna sa te condamni la infinit sa traiesti intr-un trecut care nu te reprezinta si este doar imaginar. Sigur ne intoarcem deseori nostalgici pe taramul unui trecut apropiat cum ar fi copilaria si ne face placere… Dar viata evolueaza si odata cu ea si termenii ''tehnici'' care ne invadeaza devin limbaj cotidian gandim in termeni ''tehnici'' ne exprimam in termeni tehnici pentru a defini exact sensul din fraza exprimata.
Cuvantul este o corabie pe care nu o mai putem manevra doar dupa stele pentru a ajunge la destinatie. Avem radar motor ulei iar fierul cu nuanta lui rece a detronat demult lemnul cu fibra lui calda. viteza sunetului a fost depasita.
Sigur nostalgicii vor gasi mereu o corabie pe care sa imbarce si nu ii condamna nimeni pentru asta… Multitudinea ne reprezinta. In fond fiecare traieste in lumea care si-o alege unii sunt prin natura lor intorsi spre trecut altii traiesc in prezent, iar cei mai inzestrati prevad viitorul.

As incheia cu un estetic inestetic;
Fundul marii nu este comparabil cu fundul omului care in termen popular se mai numeste si (cur) ar fi cu siguranta inestetic sa spun curul marii este plat sau rotund de ex. Desi pentru cineva care nu este constipat poate sa fie o metafora amuzanta. Dar din considerente pudibonde de ex. poate fi catalogat inestetic starnind reactii diferite.
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-16 11:27:04

O poezie uşor crispată, cu imagini forţate (unele) sau demonetizate (altele, gen:"limita unui cerc abstract", "semnele primei iubiri", "cadavrul zilei"). În plus, inserţia masivă (nejustificată estetic) a unor termeni tehnici ("spaţiu demografic", "search google earth", "mouse") accentuează impresia de forţat şi inadecvat, de postmodernism superficial asimilat.
geo galetaru
Membru de onoare Postat la: 2014-01-16 07:51:14

ti-am simtit tristetea, desi tardiv, si-am rezonat…e o stare apasatoare aici, dar cu atat realizezi in ce masura existi, si tu existi nu te joci…zambeste, Any 🙂
Floryana Turculeanu
Fondator admin Postat la: 2014-01-12 12:34:14

"nimeni nu dă un search google earth să-ți caute urma rănită ". Mi-a placut intreg poemul! Imediat dupa ce aparuse google, am citit o poezie: "m-am nascut pe google". Tu propui o cu totul alta versiune aici..:)
Radu Liviu
Autor Postat la: 2014-01-12 12:29:28

Sorin, ma bucur ca esti!
La multi ani!!!
Bine te-am gasit in noul an, cu drag.
any tudoran
Admin Postat la: 2014-01-08 00:08:27

acum depinde din ce unghi privim viata 🙂 O sa-mi rog muzele sa-mi adune ideile si voi contiuna comentariul poate intr-un vers separat 🙂
Micutiu Sorin
Fondator admin Postat la: 2014-01-08 00:01:38

Ada, multumesc mult!!!
Azi am ajuns la infiltratii…
Maine sper sa ajung la posta sa ridic volumele sper sa nu fie prea tarziu, imbratisez cu drag.
any tudoran
Admin Postat la: 2013-12-09 19:21:56

Any, oare unde esti? esti ok? s-a intamplat ceva? ai primit cartile? ceilalti au confirmat!
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21 Postat la: 2013-12-09 06:49:47

nimeni nu dă un search google earth să-ți caute urma rănită
să mângâie locul

nu e chiar asa! ce uitam noi, este ca citindu-se poezia, se face si transpunerea starii sufletesti, cel putin numai asa pot intelege un poet, si dup[ ce citesc devine limpede ca imi pasa, ca ma transbordez in sentimentul lui. exista o ardere si a cititorului nu numai a creatorului…dar asta tine de alta poezie, cea a altruismului…
cel putin pt mine, poezia este prea parasita, extrema, prea refuz. un apogeu al degradarii relationale. de aceea, comentez tarziu si nu inteleg aceasta stare, care de altfel e poetic transmisa dar artificiala.e o lectie a dictonului "toti suntem singuri!"
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21 Postat la: 2013-11-30 07:13:23

Ajunsei in mare bai cu tine, Any! Fiecare traire exprimata este atat de pretioasa incat nu stiu ce sa aleg. Vielen, vielen Dank!
Briciu Atanasiu Melania
Admin Postat la: 2013-11-29 23:23:09

a propos de comentariul tău, Any, citez unul din poeții mei preferați:,, Adevărata lirică presupune o interioritate care să fie necuvântătoare și nescrisă în același timp” așa că dacă nu scrii poezia pe care o tot cauți nu dispera, e la loc sigur!:)
Maria Grădinaru
Admin Postat la: 2013-11-27 18:37:46

Bucur*
any tudoran
Admin Postat la: 2013-11-27 18:27:41

Multumesc, Emil, bubur ca ai trecut!!!

Valeriu, sper sa reusesc intr-o zi
sa scriu poezia care o caut demult… Poate nu am sa o gasesc niciodata dar speranta moare ultima cum se spune! Multumesc mult!!!
any tudoran
Admin Postat la: 2013-11-27 18:26:53

și gardieni sunt acele ceasornicului ce se rotesc mereu de gardă…
un text viu și scris vioi, Any, încet-încet te scrie poezie și tu știi dacă-i bine aceasta!
valeriu dg barbu
Autor Postat la: 2013-11-27 15:54:52

suflet Any, remarc întreg poemul,
sude emil
Admin Postat la: 2013-11-27 15:46:24

Lu, multumesc mult pentru rabdare, ai dreptate cam ''greuta'' mai aberez si eu cateodata noroc ca nu ma tine prea mult…haha!o zi frumoasa!drag.
any tudoran
Admin Postat la: 2013-11-27 13:13:15

da, ai dreptate, mai degraba detinut decit detinator!:)
cam greuta poezia, mi-a dat niscaiva dureri de cap matinale, dar a meritat!:)
remarc:
"semnele primei iubiri apar ca pojarul ………
într-o zi înveți să calci peste cadavrul zilei
îți lași ființa chircită prizioneră între poli
pe un pat dintr-un apartament închiriat pe o stradă cu nume străin
și ieși ca un duh să respiri sau să fumezi o țigară
pe terasa înălțimilor din paradis așezat comod pe fotoliul unui nor …………….
nimeni nu dă un search google earth să-ți caute urma rănită …etc"
Luminița Zaharia
Fondator admin Postat la: 2013-11-27 09:54:02

Note