Cornel Galben – Poeții Bacăului la început de mileniu: debuturi 2000-2010

iunie 8, 2016 în Critică literară de Cristina Ștefan

5/5 (1)

Cornel Galben – Poeții Bacăului la început de mileniu: debuturi 2000-2010

 

Cornel Galben, jurnalistul neobosit al câtorva decenii de publicistică pe regiunea Moldovei, a scris până acum adevărate dicționare de scriitori și personalități din Bacău. Cărțile editate sunt un cumul de scrieri și fapte ale ultimelor decenii care, dacă s-ar alătura, ar deveni istoria recentă de pe meleagurile noastre, una culturală și evaluatoare. Câteva titluri:

 

«Enescu etern», «Personalități băcăuane», volumele I – II, «Ieșirea de siguranță», «Poeții Bacăului la sfârșit de mileniu. Debuturi 1990 – 2000, «Personalitățile Bacăului», «Personalități băcăuane», volumele III – IV, «Convorbiri fără adiționale», «Lecturi aleatorii» și «Alergând prin subteranele textului».

I-aș zice muncă sisifică  dacă nu m-ar uimi rezultatul complet al acestei laborioase arhivări de scriitori și personalități de după ’90, pentru că astăzi, cu sute de edituri, cu sute de reviste care publică literatură, tagma scriitorilor a devenit atât de încăpătoare, încât demersul însuși de a-i descoperi este unul uriaș. Biblioteci cutreierate, informare din om în om, redacții de reviste, prieteni apelați, sunt doar câteva din sursele de informare ale autorului.

Cartea Poeții Bacăului la început de mileniu: debuturi 2000-2010, la editura Pallas Athena, 2015, completează cu 90 de nume, 90 de debuturi literare ale primului deceniu, 90 de recenzii la volumele apărute. Cu toate aceste expuneri,  autorul rămâne sceptic scriind la începutul cărții câteva “gânduri de rămas bun”, pentru că, nu-i așa? și mitului lui Sisif i se poate schimba karma:

“Din păcate, eforturile mele nu au avut sorți de izbândă în totalitate, dar cele câteva mii de texte mai mult sau mai puțin poetice parcurse au avut darul să mă edifice cât de cât în privința poeziei scrise de băcăuani în anii din urmă, deși puțini dintre ei au dat dovadă că și-au înțeles menirea și că nu au publicat doar de dragul de a-și vedea numele pe coperta unei cărți.”

Și totuși, cărțile de critică și istorie literară ale lui Cornel Galben, nu vor rămâne o picătură într-un ocean pentru că timpul, trecerea anilor, fie i-au confirmat aceste reflecții, fie au închis drumuri deschise de aceste apariții scrise cu sârg. Important rămâne dicționarul de editări lirice ale Bacăului, dar și mai important este că alcătuirea nu este una alfabetică și de opis ci, spune autorul, rămâne cu discernământ:

“…am inserat versurile semnificative, țesând în jurul lor o poveste și dezavuând, acolo unde a fost cazul, textele mediocre, care separă net veleitarii de poeții cu har.”

Ce am remarcat la parcurgerea acestei cărți ține de simțul critic special al  lui Cornel Galben, sistematizat în câteva considerente:

  • Criticul, deși nu face o structurare pe însușiri de autor, stiluri, performanțe lirice, se preocupă de reperele importante ale scrisului, fără deosebire de vârstă, profesie, sau recunoaștere a autorilor recenzați și merituos în acest demers este că a expus tineri condeieri: Anca Adochiței, 15 ani din Comănești, Cristian Constantin Bostan, Alexandra Drăgăstan, Elena Amalia Filip, Andreea Fulaș, sunt nume de tineri elevi care au debutat cu volume în perioada 2000-2010.
  • Sunt cuprinși autori care deja au devenit membri ai USR sau ai altor asociații de scriitori, dovedind încă o dată o bună intuiție a criticului Cornel Galben în recenzarea volumelor. Titlurile recenziilor expun rezumativ dominante ale scrisului lor:

Capcanele gândului ( Silvia Miller), Cu sufletul în palmă( Constantin Telu Leonte) Magul rătăcitor( Leonid Iacob), Vitrina în care dorm mirii ( Tincuța Horonceanu Bernevic), Inventarul existenței ( Cristina Ștefan), Îndrăgostitul de lumi ( Sever Bodron), Fericirea sub “masca durerii impuse” ( Mihaela Băbușanu), Lumini și umbre ( Victor Mitocaru), Vârstele poetei ( Cecilia Moldovan), Între eros și thanatos ( Dan Petrușcă), Adevăratul debut (Mihaela Violeta Savu). Și iată, am găsit o recenzie la scrisul Gabrielei Vrânceanu Firea sub titlul “Lumea Gabrielei Firea”, despre ale cărei tangențe literare nu se cunoștea mare lucru până la noile alegeri administrative.

  • O a treia remarcă la această amplă lucrare și nu aș califica-o coincidență ci viziune este balansul bine realizat între scris și perspectiva reală de a merge pe un drum literar. Cornel Galben are un catalog invizibil al autorilor și notele sale nu sunt de la 1 la 10 ci de la stagnare la viitor. Sunt autori pe care îi recomandă, autori pe care îi încurajează “în lupta cu eul din care să iasă învingătoare poezia”, dar și autori de la care așteaptă alte “volume în care uneltele moralistului și a tâlcuitorului de sensuri să fie mult mai bine valorificate”.

Cornel Galben și-a ales o misiune grea prin antologarea critică a aparițiilor de debut publicistic băcăuan, din deceniul 2000-2010, dar își duce opera la bun sfârșit obținând ceea ce se întâmplă rareori în critica literară: viziune și perspectivă la autorii aflați la linia de pornire. Cornel Galben este un spirit critic sistematic și prin această nouă carte  reușește o validare a scriitorilor băcăuani, confirmată în timp, dar și un spirit analitic de elocință demonstrat prin preocuparea constantă de detectare, analiză și orizont literar băcăuan.

 

Cristina Ștefan

 

 

 

 

Note