6 aprilie 2017- Seară literară cu Dan Perșa

aprilie 6, 2017 în Seri literare de Cristina Ștefan

5/5 (1)

 

6 aprilie 2017- Seară literară cu Dan Perșa

Spuneam, la început, pentru scriitorul Dan Perșa care a venit prima oară la Atelier, că noi la cafenea, promovăm scriitorii prin operele lor, le discutăm, vrem să le înțelegem și să le asimilăm, pentru că lansările de carte, foarte binevenite, de altfel, nu oferă dezbateri pe text, este un atelier literar chiar. Așa că am purces la discuții pe seama romanului recent lansat, Înapoi pe Solaris, Editura Meditative Arts, 2017. Astă seară au participat la Atelier criticii Petre Isachi și Liviu Chiscop, scriitorii Cecilia Moldovan, Theodor Calcan, Cornel Galben, Sorin Coadă, Ramona Roman, Constantin Jurebie, Telu Leonte și poeta Atena Ivanovici, dar și debutantul în poezie Costel Hongu.

După ce am citit fragmente din roman, am precizat și opinii ale altor scriitori care au prezentat romanul la Biblioteca Județeană Bacău, dar și la Iași,la casa Cărții,  iar considerentul meu asupra acestei cărți vorbea despre oniricul acestui roman:

 

“Romanul lui Dan Perșa… cum îmi pare mie? Un amplu oniric… atât de oniric încât acest gen face la Dan Perșa un salt spre viitorul visului și îmi pare cea mai frumoasă metaforă citită vreodată. Visul devine știința de a se împlini. O dorință mare a speciei noastre, care în viitor va pricepe că ne războim pe aici ca niște copii proști în loc să ne creăm lumi, alte lumi, sau poate chiar nemurirea… pentru că prin vis putem fi nemuritori. Vom putea crea planete, dar vom putea opta și pentru o planetă a viselor care ni le va împlini… un fel de lume virtuală pe care ne-o vom asuma să o trăim dacă așa vom alege și vom ține morțis la acea alternativă de destin. Vom dori să fim cu un anume om lângă noi? Trecem pe Solaris! Vom dori să fim bogați? Trecem pe Solaris! Acolo visele se împlinesc! De ce nu am putea fi nemuritori în somn dacă în trezie nu reușim asta…este tot o stare fiziologică moștenită genetic, o treime din viață o petrecem dormind, și în lumea viselor suntem alții, haotic alții, nereușind să ne dirijăm visele cum am vrea…“ Cristina Ștefan.

Note