Seară literară- revistele literare băcăuane

octombrie 5, 2018 în Seri literare de Cristina Ștefan

Seară literară- revistele literare băcăuane

Inițiativa de a ne întâlni cu editorii revistelor literare băcăuane s-a dovedit a fi fost una constructivă: am aflat date din istoricul revistelor consacrate, s-au discutat aspecte legate de editare, difuzare, promovare, dificultățile și lipsa finanțărilor, dar au fost și noutăți și propuneri pentru o bună perspectivă demne de luat în seamă.

Cristina Ștefan: Mulțumesc  pentru prezența dumneavoastră în număr mare, Dan Perșa și Violeta Savu de la Ateneu,Ioan Prăjișteanu și Petru Scutelnicu de la Plumb, Petre Isachi de la 13Plus, Ioan Neacșu de la Orizonturi Noi, Cornel Galben de la Cadran cultural. Am adus reviste la care scriitorii noștri băcăuani sunt colaboratori sau redactori; Spații Culturale– Valeria Manta Tăicuțu, Mărturii Culturale de la Satu Mare- Aurel Pop,  Expresia ideii– Mariana Bendou de la Onești, multe numere din Dunărea de Jos– Galați- Florina Zaharia- toate pentru a releva o activitate amplă pe tărâm cultural, în pofida reducerii drastice a finanțărilor, deci a tirajelor distribuite. Participă și mulțumim prof. Ioan Dănilă de la Universitatea Vasile Alecsandri Bacău. Mulțumim că ați răspuns invitației: Doru Ciucescu,  Cecilia Moldovan, Eugen Verman.

Dan Perșa: Ateneul a fost fondat în 1925 de Grigore Tăbăcaru și George Bacovia iar seria nouă din 1964 inițiată de Radu Cârneci a ajuns la numărul 588. Este o revistă finanțată de Consiliul Județean Bacău aflată până anul acesta sub egida Uniunii Scriitorilor. Orice revistă se adresează unui anumit public, în afara instituțiilor de interes cultural, publicul este specific fiecărei reviste. Tirajul nostru a scăzut dramatic și datorită difuzării, adevărata problemă de azi a revistelor. Nu mai există o rețea de difuzare, era libraria Glissando, exista rețeaua Rodipet…azi este dificil.

Ioan Prăjișteanu: Am fondat revista Plumb în anul 2004 iar din 2007 s-a editat de către Asociația Octavian Voicu, acum suntem în anul al treisprezecelea de tipărire lunară, de 5 ani sub egida USR care nu s-a mai obținut anul acesta din motive pe care nu le cunoaștem. Am ridicat mereu nivelul revistei dar de atâția ani fac această muncă de unul singur. Doresc să trecem la USR, doresc să avem o echipă redacțională care să muncească, orice om are limitele sale și am obosit.  Revista este foarte solicitată, tirajul de 300-400 de exemplare se epuizează în două zile.

Petre Isachi: Revista 13Plus este finanțată din pensia mea. O lucrez de 21 de ani de unul singur și am ajuns la numărul 189 de editare. Revistele azi nu mai au spirit polemic, nu se mai face critică literară, numai laude și recenzii pozitive. Am avea nevoie de un chioșc de difuzare, o librarie a noastră prin care să se vândă aceste reviste. Ce e așa de greu de realizat asta? Totul pleacă de la bani. Facem voluntariat cu toții dar până când? Dacă am avea bani am deveni și polemici, nu?

Calistrat Costin:  eu nu dau indicații dar cred că un colectiv de redactori șefi ai revistelor noastre trebuie să întocmească un material documentat și să-l prezinte ca pe orice program de finanțare la Consiliul Județean…acum sunt bani pentru finanțare dar să se ceară, să informăm consiliul.

Ioan Neacșu: Orizonturi Noi este o revistă școlară tipărită cu prilejul Centenarului revistei inițiate de George Bacovia în anul 1915. Istoriculrevistei deschide publicația omagială, editată la Editura Vicovia în condiții grafice deosebite și este o ediție anastatică a ultimei serii din revistă.

Cristina Ștefan: am citit articole foarte bune dar și poezii și proză ale unor copii foarte talentați de la Liceul Mihai Eminescu. De ce nu se continuă? Acum avem Scântei Galbene, a domnului Prăjișteanu și contribui și eu cu texte ale copiilor pe care îî cunosc și-i citesc, dar literatura școlară lipsește în Bacău…

Ioan Neacșu: Am scris la finalul articolului de deschidere a volumului anastatic: Acum, când aceasta serie a revistei Orizonturi noi a intrat în istorie alături de seriile scoase în 1915 și 1929 de George Bacovia, aștept cu strângere de inimă ca ștafeta să fie preluată de altcineva. Să știți că elevii doresc presă literară, cât am profesat, elevii aveau abonamente la revistele literare. Ar trebui să fie înființată o instituție a agentului literar și prin asta s-ar rezolva și problema finanțării și a difuzării.

Liviu Chiscop: Sunt în procedura înființării unei societăți culturale, o agenție literară. Se va numi Contexte și va avea editură, librărie, burse de studiu, tabere de creație…toate la Valea Budului.

Viorel Savin: La lucrurile astea trebuie să medităm serios. Sunt puțini bani, este un efort foarte mare să scoți o revistă azi. Eu am scos revistea Cartea acum câțiva ani și am înțeles că fiecare revistă are culoarul ei, nișa ei și trebuie să aibă propriul public, să aibă baza materială dar și bază umană. Facem o nouă asociație culturală cu un obiect vast de activitate, cu un sediu propriu la Școala din Mărgineni. Va fi Asociația Alexandru Piru. O vom înregistra.

Cornel Galben: prin noua revistă Cadran Cultural, eu încerc să valorific o nișă în care se îmbină toate elementele. Mi s-a propus de către Consiliul Județean și am acceptat, fac totul singur, m-am înhămat la muncă…este singura revistă integrală color și o difuzăm la evenimentele culturale, ca acum. Este dificil având în vedere că procentul de analfabetism este de 21% să avem cititori…tirajul de la primul număr a scăzut deja.

Ioan Dănilă: vreau doar să anunț ceva: orice publicație a cuvântului scris are niște norme de care colectivele de redacție trebuie să țină seama. Limba română se află într-un real pericol, nu 21% este analfabetismul la români, ci dublu, 42%…este necesar ca fiecare publicație să aibă o rubrică de limbă română în conținut!

Eugen Verman: vreau să felicit inițiativa lui Cornel Galben pentru Cadran Cultural, o revistă aleasă, dedicată literaturii și culturii în general. Eu sunt corector, găsesc foarte multe greșeli. atrag atenția colaboratorilor să-și însușească regulile gramaticale și ale redactării.

Dumitru Brăneanu: suntem presați de timp, la 18, 30 este lansarea Ozanei Kalmuski la Ateneu dar subiectul rămâne deschis. Am reținut necesitatea unui chioșc de distribuție a filialei USR, a unei librării, poate o facem on line, doamna Ștefan, o asociație a revistelor ar fi binevenită.

Aceasta este stenograma discuțiilor de aseară, cred în continuare  că tema este de actualitate și dezbatere, de aceea las acest articol deschis și dacă participanții la discuții vor completa cu opinii, propuneri, inițiative, le voi adăuga negreșit aici. Deschis fiind finalul, voi lăsa în încheiere o rubrică de Completări ulterioare.

 

Consemnează Cristina Ștefan.

 

Note