Haterii – noii activiști on line

martie 17, 2021 în Revista de Cristina Ștefan

Haterii – noii activiști on line

 

Haterul (cuvânt negăsit în dex) este persoana care urăște și se manifestă deschis, online, în media, în jurnalism, ca atare. Am găsit niște definiții proaspete ale haterului într-un articol pe un forum de pareting, date de Ana Maria Diceanu:

„Manipulatorul

Acesta scoate totul din context și vrea să folosească aceste lucruri împotriva ta.

2 – Parlamentarul

Iubește să argumenteze… dezbate fiecare situație și o întoarce pe toate părțile pentru a te contrazice.

3 – Atotștiutorul

Se crede Wikipedia comentariilor… Este singurul care le știe pe toate și nu greșește niciodată.

4 – Cel care insultă

Se ia de oricine fără motiv, înjură și se comportă ca și cum ai merita toate astea… Face orice ca tu să te simți prost în pielea ta…

5 – Cel care se răstește

Îl recunoști ușor… nu se poate abține SĂ NU SCRIE CU CAPSLOCK!

6 – Polițistul gramatical

Motto: „Nici o greșeală nu scapă neamendată!” Uită că suntem oameni și sunt N motive pentru care putem greși din acest punct de vedere. El taxează direct!

7 – Afectatul

El ia o glumă, o parodie, ceva cu umor și îl transformă într-o controversă… Se simte direct afectat de povestea ta și face un caz din asta.”

 

Nu sunt rele aceste definiții, dar sunt concepute blând, psihologic. Problema rămâne căci aceste persoane au și interese fie pecuniare, fie auctoriale.

Haterii sunt de mai multe categorii:

Hateri activiști– aceștia fie sunt într-un partid politic cu interesul de a denigra, anula, strica imaginea celor dintr-un alt partid concurent. Ei acționează oriunde li se pare că un membru din partidul vizat are succes la public, are o reușită bine văzută popular. Acolo intervin imediat agresiv, jignind sau inventând fake-uri care combat respective faptă. Tot activiști sunt și haterii angajați la diverse ONG-uri care fac reclamă unor proiecte, de exemplu. Dacă se ivește o stare concurențială la acel proiect, atunci atacă fără milă. De obicei acești hateri sunt plătiți bine sub codul caen referenți de imagine.

Hateri auctoriali. Aceștia sunt cel mai des întâlniți în mediul on line pe partea de literatură sau artă. Atacă tot ce iese din sfera lor de influență sau din gașca propusă spre promovare. Ei sunt și cei mai vechi în branșă. Eu i-am întâlnit imediat după anul 2000 pe site-urile literare pe care le accesam. Indiferent ce postează un autor, ei sar cu vorbe jignitoare, te scot din literatura română, te înjură, te fac de două parale.

Mi-amintesc că erau foarte bine grupați pe site-uri ca Europeea, Cafeneaua, pe forumuri diverse, chiar și pe anumite reviste care permiteau texte și comentarii. Hatereala a fost motivul pentru care am ținut Lira21 închisă și bine am făcut.

Mai este o categorie de hateri: hateri în sine și aici vorbim despre oameni răi de la mama lor. Scriam unei prietene la acest subiect că eu fiind atât de călită în a recunoaște hatereala, le spun direct acelor oameni-neoameni: Ești rău! Ești rea! În fine, nu a înțeles.

Și totuși, haterii sunt bine de evitat. La începutul Lirei21 a fost un hater care a reușit să mă sperie și pe mine: se numea (sigur era un nume fals) Bărbieru și m-a amenințat pur și simplu cu moartea dacă nu închid site-ul Lira21. Nu l-am închis. Bine am făcut.

Sau era o doamnă Elena Toma care a făcut un articol din care credeai că și eu și toți membrii Lirei21 eram o adunătură de proștii satului și numai dânsa cunoștea literatură pe pământ. Au fost multe hatereli de-a lungul anilor și sunt hateri și poeți cu nume și azi cunoscute. I-am exclus din Lira21, i-am exclus din intenția mea de a-i mai citi vreodată. Asta nu e de ajuns! Atacă șerpește și azi…

Cum să eviți un hater? În primul rând el intră într-o comunitate, într-un forum, într-un grup, pe o pagină, oriunde găsește un subiect de atac. Intră de obicei politicos, eventual complimentând administratorul, sau pe tine ca autor, mieros, exagerând cu laudele. Apoi aruncă definiția, că nu e de acord cu, că ai scris o prostie, că habar nu ai…atenție! Totul este în crescendo și dacă faci greșeala să ripostezi te-ai ars cu o ploaie de sudalme, vorbe grele, cuvinte oribile și iată cum poți face tensiune, să ți se facă rău sau să ajungi să te autodesconsideri, pur și simplu.

Ceea ce poți face este să-i recunoști. Să nu ai de-a face cu ei sau să pleci din grupul, pagina, de la prietenul la care ești atacat.

Aici pe FB vulnerabili sunt în general jurnaliștii cunoscuți, vedeți ce se întâmplă la Stelian Tănase, sau la Varujan Vosganian, de exemplu, actori, cântăreți, vedete.

Ar mai fi un risc, numărul mare de hateri, te-ar putea duce la izolare și atunci mediul on line ți-ar deveni reală otravă. Pentru că trebuie să-l  recunoaștem toți, într-o oarecare măsură, pe haterul din noi. Dar repet, riposta ne-ar putea costa sănătatea!

Situația ideală ar fi selecția la sânge a comunității în care te simți bine, cu oameni cât de cât cunoscuți, sigur fiind pe educația și temperamental lor. Ca în realitate. Prietenii ți-i alegi!

 

Hate-haters- ură, urâtori-  dicționar engl-român

 

Cristina Ștefan

Note