IOAN ȚICALO- VREMURI MAȘTERE

iulie 2, 2021 în Revista de Cristina Ștefan

IOAN ȚICALO- VREMURI MAȘTERE – Revista Plumb- iul-aug 2021

 

În proza din anii recenți s-au descoperit istorii trăite și ascunse, multe drame, multe destine tragice, comunismul provocând schimbări radicale în viețile românilor. Și ultimul război mondial, la fel. Știm că a existat, în ultimii 70 de ani, o literatură underground, care circula  precum Miorița odinioară, iar acum a explodat în cărți. în romane recuperate, acum a fost restabilită precum istoria. Ulterior! Poate că este trunchiată, poate deformată, poate modificată subiectiv, ca tot ce se relatează ulterior, dar ne rămâne certitudinea că trecutul a fost altfel decât cel expus în media și literatura acelor ani.  Așa se întâmplă și în romanul Vremuri maștere al scriitorului sucevean IOAN ȚICALO.

O ISTORIE  în detaliu, axată pe vieților țăranilor din comuna Râșca, județul Suceava,  pornind din anii războiului, apoi urmând cu deceniul obsedant al marilor răsturnări de regim și destine, continuând cu anii României Populare, ai Republicii Socialiste și ai Revoluției din 1989.

Această întinsă plajă de transformări sociale politice, economice, se reperează prin urmărirea vieților multor personaje, foarte multe, din medii intelectuale și rurale diferite, dar toate concentric dispuse unui areal comun: Râșca, Suceava. Povestire în ramă, o ramă comună tărâmului de basm bucovinean.

Scris în ritm alert, divizat în capitole de proporții considerabile și dedicate câte unui personaj sau unei familii, romanul este o frescă socială în unitate spațială și temporală, locuitorii Râșcăi formând o comunitate aparte. Mi- a adus aminte de Aprilie spulberat al lui Ismail Kadare. Întâmplările lor par a fi rupte de restul lumii, blestemele, vrăjile voodoo, obiceiurile, ritualurile, răzbunările, crimele devin o saga a locului, o cronică a istoriei nescrise, întinsă pe câteva decenii.

Sunt personaje urmărite de la un capăt la celălalt al perioadei relatate, dar sunt și apariții sezoniere, cu viață romanescă scurtă, dar ale căror importanță se relevă în destinul comunității.

Râșca este un loc în care suferința pare a fi egida existenței, este un loc în care răutatea omenească, crima, violul, răzbunările crunte în stil mafiot, trădările, pânda, pâra  la organele de securitate comuniste sunt veșnice. Dacă veșnicia s-a născut la sat, atunci ea are fațete năpraznice în Râșca iar răul învinge, în pondere, binele.

Sunt și personaje, însă, care luptă pentru binele comunității, oameni morali, credincioși. Destinul crunt al copilului Ioan adună credința străbună, permanența și dăinuirea  ortodoxismului pe plaiuri românești, precum și martiriul acestei credințe. Copilul dovedește o înțelepciune înnăscută și dă lecții celor mai cruzi, celor care, deși se află la putere și profită din plin de funcții și privilegii,  nu le acceptă nicio abatere de la învățătura creștină.

„Acesta e puiul de antichrist pentru comună, s-a auzit glasul lui Ioan, după ce a tăcut povestitorul. Au venit vremuri grele, acum întunericul o să-ncerce să înghită lumina și se va dezlănțui o luptă pe viață și pe moarte între două lumi, a credinței și a celor care s-au lepădat și încă se vor lepăda.”

Scrutând destinul indivizilor din această zonă românească, greu încercată de sisteme politice și oameni, Ioan Țicalo compune memorialistic un adevăr istoric în tradiție autohtonă. Dinamica social-politică în a doua jumătate a secolului trecut este relevată în secvențe foarte bine construite, filmic, cu harul prozatorului născut pe acel meleag, fin cunoscător al lumii descrise, cronicar documentat „acasă”, plauzibil până la biografism.

Remarcabil este limbajul folosit pe tot parcursul istorisirilor. Arhaic și presărat cu regionalismele dulci bucovinene. De altfel, la finalul romanului găsim un dicționar explicativ al multor termeni rari azi și expresii ( mie cunoscute de la bunica mea, bucovineancă din Gura Humorului – de aceea lectura mi-a fost lesne de asimilat).

„Vremuri maștere” este un roman menit să sporească literatura de restituire a adevărurilor istorice românești, dar și o performanță a prozei de azi.

 

Cristina Ștefan, 30 iunie 2021

ŢICALO,IOAN
Vremuri maştere.- Câmpulung Moldovenesc : Biblioteca “Mioriţa” , 2020.

 

 

Note