Doar speranțe 6

februarie 6, 2018 în Proză de Marius Nițov

5/5 (1)

Un telefon îl trezi la ora 1 din noapte pe doctor, era Livia și abia articula câteva cuvinte printre reprize de plâns, se întâmplă ceva cu totul neprevăzut. Într-o cădere psihică, Imi încercase să-și pună capăt suferințelor, cu cordonul halatului legat de un raft situat deasupra patului. Se îmbrăcă rapid și își căută cheile de la mașină cu nervozitate, în cele din urmă erau în sertarul cu fotografiile celor consultați de-a lungul timpului. Era proprietarul unui Porsche Cayenne negru, pe care îl folosea numai în cazuri de urgență, altfel mergea pe jos, era adeptul mișcării sub toate formele. Dar nu asta îl preocupa în momentul de față, ci timpul în care avea să ajungă la prietenul aflat în situație gravă. Ajuns în fața ușii, îl întâmpină Livia:
– Vezi ce face?! Ți-am spus că are căderi și nu am cum să stau tot timpul lângă el! nu se mai putea abține din plâns.
– Îl voi lua la mine, nu pot să risc și are nevoie să fie sub supraveghere nonstop! Ce face acum, doarme? se îndreptă imediat spre ușa de la camera unde zăcea Imi.
– Da, după ce l-am certat și i-am zis că te chem, văd că a căzut într-un somn adânc.
– Vreau să-l văd! și intră în camera unde Imi îl simți pe Sabin și se prefăcu stângaci că doarme. Livia s-a retras, după ce l-a poftit pe doctor în camera soțului:
– Te rog, liniștește-l cumva!
– Dacă ai de gând să-ți bați joc de noi, spune-mi să știu! Oricum te voi lua sub supravegherea mea, în situația asta n-am cum să te mai las așa… Doar am vorbit să mă ajuți, nu cum ai încercat acum! îl mișcă Sabin ușor, să se asigure că e în ordine.
– Stai liniștit, nu am vrut să mă spânzur, doar am jucat un rol neinspirat. Am vrut să văd ceva, știi la ce mă refer? și-l privi pe Sabin cum i-ar explica din priviri.
– Ce să înțeleg, la ce te referi?! Tu mă pui pe jar noaptea la ora 1 ca să-mi povestești geloziile tale? se răsti Sabin, contrar calmului său care cu greu putea fi zdruncinat.
– Iartă-mă, n-am știut că provoc un cutremur! Am vrut să văd cum se comportă Livia, dacă mai are ceva pentru mine și nu sunt deja un mort în viața ei! Asta îți spun doar ție, am auzit cum vorbea cu cineva la telefon și i-am găsit ceva și pe messenger.
– Ești chiar ridicol, ce rezolvi cu sperietura asta? Vrei s-o determini să-i fie milă de starea ta? Îți spun că suferă enorm și încă e foarte preocupată de tine, nu te-a pus la rebuturi sufletești! îl liniști Sabin cu aceste cuvinte întocmai cum i-ar fi spuse de un duhovnic.
– Iartă-mă, Sabine, te-am speriat în miezul nopții! Iartă-mă! îl imploră pacientul derutat pe doctorul deosebit de atent la toate aceste manifestări.
– Oricum, te iau la mine, așa, cel puțin nu mai faci teste pe amărâta asta, crezi că nu e suficient de chinuită? Până la urmă, faptul că te îngrijește spune clar ce simte față de tine. Că o sună cineva sau îi scrie pe mess, nu înseamnă nimic! E aici cu tine și are grijă să nu ți se întâmple ceva! încercă doctorul să adâncească liniștea în gândirea lui Imi.
– Ce să fac, Sabine? Ce să fac să nu-mi mai vină în cap gândurile acestea otrăvite? Știi cum e? Așa mă trezesc în tot felul de povești care îmi inundă gândirea atât de credibil. Asta mi se întâmpla și în lungile nopți petrecute departe de casă.
– Îți voi aduce să citești ceva, dar poți să asculți și ceva muzică pe laptop, muzică de liniștire, spirituală. Tu chiar nu ai un bob de credință care să-ți dea pace în adânc? Singurul lucru pe care putem să-l schimbăm, e atitudinea noastră în fața a tot felul de provocări. Dacă lăsăm gândurile otrăvite să ne bântuie sau influențeze, vom fi tulburați și nesiguri tot timpul. În schimb, dacă ne vom impune că aceste imaginații, temeri sunt nefondate, nu au bază reală, le vom anihila înainte de a-și desfășura tentacule otrăvite! insistă convingător doctorul și-i puse paharul mai aproape pacientului său.
– Da, greutățile noastre, gândurile și ispitele sunt un elefant cu picioare de furnică, parcă spunea asta Unamuno sau Camus? Ce observație filosofică?
– În condiția activării spirituale, cea mai puternică forță din noi! Un om fără puterea spiritului e cadavru ambulant! Vezi ce se petrece prin lumea asta? Drama omenirii constă în incapacitatea de înțelegere a puterii spirituale! Dacă ar crede cu adevărat, oamenii nu s-ar mai lăsa dominați de puterea distructivă. Putere care se folosește de fricile lor să-i țină în neliniște și imposibilitatea de a-și depăși limita confortului, iluziei date de slăbiciuni, vicii. Noi trăim sub povara greutăților date de alegerile greșite, de educația noastră deficitară, care în loc să ne ofere perspectivele autodepășirii ne cantonează în limite absurde! Am văzut foarte mulți colegi intrați în acest circuit închis al datelor, informațiilor, după terminarea studiilor sau a programelor de perfecționare nu vor să afle mai mult! Rămân într-o autosuficiență și psihologic vorbind, dacă nu știu să îmbine planul spiritual atât de vast cu teoria aplicată a psihoterapiilor, bat pasul pe loc. Dar ce-ți povestesc la ora asta din noapte?! și se ridică Sabin să mai apuce câteva ore de odihnă. Avea mult de lucru ca orice profesionist care își face datoria cu sufletul.
– Noapte bună sau bună dimineața, prietene! spuse Imi încurcat de manifestările neinspirate.
– Ne vedem peste puțin timp și am încredere în tine, sper să mă ajuți altfel de acum! Nu mai intră în camera Liviei, era aproape dimineață.

Note