Paul Blaj- poetul miazănoapte, mănuşi pe nisip

februarie 29, 2016 în Cărți de Cristina Ștefan

Paul Blaj- poetul miazănoapte, mănuşi pe nisipa814c790fbbb49f7517a3c3c7b4b1319_dscn1570

Presimt că ultimul text pe care ar dori să-l citeasca Paul Blaj ar fi o recenzie la volumele sale de poezii. Şi presimt acest lucru bizar la sfârşitul lecturării versurilor poetului miazănoapte.
Chiar dacă jurnalul meu de lecturi nu e tipizat, nu e normat , nici măcar adunat într-un folder, acest presentiment că nu ar trebui să scriu, nu l-am mai avut ca efect al poeziei vreunui autor.

Voi încerca să-mi explic doar această absenţă. Privesc două albume, formatul lor impune altfel, ca o atenţionare serioasă: – nu deschide dacă nu eşti pregătit pentru o lume a mea şi nu intra neîngrijit sufleteşte!
În alb-negru, uşile „poetului miazănoapte” au „mănuşi de nisip”. Nu voi demitiza! Cred că firesc ar fi să privesc spre miazănoapte, e simplu, fără încercarea de a mă detaşa de acest punct cardinal şi să citesc ca şi cum aş rescrie…

„în cameră e cald ca într-o piersică
ridic ochii şi las cartea pe genunchi”
„ascultând wayman tisdale îmi zic
i-ar sta bine cu el peretelui din faţa patului”
„ridic fruntea încet
deseori îmi pare furtuna linişte mai neprefăcută”
„poate că îmi sprijin capul de geamul rece
ne privim de mult întunericul…”
„vremea e rece
pârtia de ceaţă urcă spre clopotniţă”

În miazănoaptea localizată mereu altfel, mereu adusă de obiecte, spaţii, detalii, e cel mai simplu gest să aleg o poezie de dragoste, dar toate îmi par a fi pentru o fata morgana diafană şi excentrică aşa ca în Estetica autoexilării:
„sunt echilibrul constant între sâmbure şi miez
când povestim extremele fumului în ploaie”

Să spun că Paul Blaj scrie o poezie existenţială în nuanţe imagistice cotidiene? Să spun că filozofia detaliului aproape imperceptibil are liniştea unei înţelepciuni nipone, constatatoare, care vine din forţa interioară a expresiei, sublimând erosul? Este un eden poetic în care fascinaţia acestui eros se glisează pe gesturile mici, adesea dând culoarea şi sprinţarul manifest lui.

În al doilea album, poetul miazănoapte îşi îmbracă versurile cu mănuşi de nisip şi, filtrate, capătă nuanţe matisate, ca printr-o ferastră cu vitralii, coloristica e ireală, parcă dublu cernută poetic. E un alt sentiment ca şi cum îndepărtarea de primul strat de epidermă auctorială ar face din cele 4 plachete de versuri o ramă, poetul privindu-şi un autoportret. Spune el „undeva afară este o lume care se descurcă şi fără mine” de aceea „stau la ocazie” pentru „poeme scrise în taxi” într-„un decembrie divorţat”.

Din acest punct de echilibru liric, spaţial şi temporal, cred că „oamenii îl strigau azur” iar el, poetul, conchidea:

„sunt un animal îmbânzit la bătrâneţe
aşteptând gustul sângelui
mă opresc pe un pod înalt”

Aşa că poetul, subiectul creaţiei sale, devine poemul Paul Blaj între el ca persoană irepetabilă şi identitatea sa lirică. Nimic fals, nimic falsat ci doar acest demers de interiorizare firească.
Da, un poet în turnul său de fildeş şi de acolo Paul Blaj nu va citi această pagină de lectură. I-am fotografiat albumele, atât!

Cristina Ştefan
15. 01.2011

Postat de:Cristina Ştefan | Categoria: Critica literara La data: 2011-01-16 19:35:41 | Numar de comentarii: 11 | Citit de: 76 ori (in ultimele 7 zile)
Da-i nota:
Stele acordate
Luminița Zaharia Sterge stele acordate
any tudoran Sterge stele acordate
Nicoleta Milea Sterge stele acordate
Carmen Tania Grigore Sterge stele acordate
paul blaj Sterge stele acordate
m. frumosu Sterge stele acordate
Ioana Mihaela Fraiu Sterge stele acordate
TOTAL: 21 stele
multumesc de lectura, Ioana.
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2011-01-19 08:43:57
Da, Ada l-a citit pe Paul Blaj, poetul, apoi omul, cu același ochi psihologic, tandru, uman. Am avut onoarea să lecturez și eu ”albumele” recenzate și am rămas profund impresionată de atmosfera poetică de un calm și tandrețe aparte. Paul, cucerește prin aceleași calități precum lirica sa. Felicitări, poete! Felicitări, Ada pentru încă o recenzie valoroasă!
Fericită să vă am aproape.
Ioana Mihaela Fraiu
Fondator admin
Postat la: 2011-01-19 08:21:07
Noi iti multumim Paul, ne esti bucurie sa fii poet pe Lira, coleg! Toata emotia ta e primita cu prietenie sincera. Sa ne citim mereu in aceste lumini!
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2011-01-18 23:15:18
Cris, cuvintele tale despre cărțile mele au avut un ecou luminos în mine. Am avut ceva mai puțin timp pentru internet și acum văd bucuria pe care mi-o faci, cu tot sufletul îți mulțumesc pentru că văd că ai pus tot sufletul. Este o seară frumoasă aici, la Tecuci, datorită ție. Mulțumesc cu drag! Luminița, any, Nicoleta, cuvintele voastre sunt adevărate și frumoase, Cris chiar cunoaște oamenii din spatele cuvintelor, vă mulțumesc pentru frumusețea din voi pe care o puneți aici în cuvinte. Sunt emoționat și aș vrea să existe un superlativ al cuvântului de recunoștință: mulțumesc!
paul blaj
Membru de onoare
Postat la: 2011-01-18 22:50:22
multumesc, Carmen, iarta intarzierea raspunsului.:)
ce sa spun? Cosmin al meu le-a vazut pe birou…si a zis
tu de ce nu le editezi in formatul asta?:)
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2011-01-18 00:03:45
intr-adevar, bine spus “doua carti ca doua albume”-in care se oglindesc poeme delicate, tandre, de o rara gentilete lirica!
Carmen Tania Grigore
Fondator admin

Note