Seară literară 16 februarie 2016

februarie 17, 2017 în Seri literare de Cristina Ștefan

5/5 (1)

Protagonistul serii, romanul Cinesunta- fata cu trecutul amputat al scriitorului Viorel Savin, a făcut o atmosferă interactivă și participativă astă- seară. Doi critici literari au acceptat invitația noastră, profesorii Petre Isachi și Ioan Neacșu, ambii cititori fervenți ai autorului, ambii comentând romanul prezentat până la detalii stilistice și abordări epice ale diferitelor genuri incluse în roman.cinesunta

Cristina Ștefan a făcut o scurtă incursiune prin intâmplările volumului: Cinesunta- fata cu trecutul amputat, un roman cinematografic, în trend i-aș zice, pentru că e o tematică uzitată azi în filmele premiate, despre mizerabilismul unei societăți corupte care face victime în rândul tinerilor..o fată de 16 ani este răpită de doi traficanți de carne vie, proxeneți care vor să o prostitueze sau să o vândă pentru organe în occident. Tranzacția se făcuse pe internet, de unde mesajul devine avertisment pentru tinerii creduli în relaționările pe internet…un roman alert și alertă care include o bogată stilistică epică, balansând genuri de la fabulos oniric, pasaje de Alice în țara minunilor, la realismul diagnosticelor psiho-neurologice sau a chichițelor judecătorești, până la jurnalismul atroce al paparazzilor…Cu un happy end condus imprevizibil, cu un personaj principal puternic și inteligent, romanul Cinesunta- fata cu trecutul amputat reflectă nu numai condeiul exersat al lui Viorel Savin dar și segmentul literar de top al prezentului.

A făcut referiri la multitudinea genurilor literare care i-au adus aminte de Alice în țara minunilor, în partea locuirii Cinesuntei la castel, dar și de Bulgakov în pasajele cu Motanul și canarul, personaje fabuloase alături de un personaj principal puternic, inteligent.

Ioan Neacșu a văzut în roman o nouă Lolita, dar mai complex, mai diversificat, accentuând relația dintre autor și personaj, poziționarea  fiindu-i una de iubire pentru Cinesunta, dacă nu cumva dilema sa existențială este a autorului însuși. Un roman polițist în sine, gândit atât de liric, senzual și sinestezic, amintind de pasajele incitante în care Cinesunta dovedește o senzualitate freudiană dar și folosirea unor simboluri și alegorii demne de o analiză detaliată.

Petre Isachi a analizat romanul din punct de vedere al structurării sale, a intrigii, faptul că cele trei crime petrecute pe itinerarul Cinesuntei o ajută să se salveze dar și dilema de la final prin perpetuarea întrebării Cine sunt? chiar și după revenirea memoriei Dianei Precup.

Au vorbit despre roman și ceilalți scriitori, Mioara Băluță a accentuat detaliul prezent permanent în roman, Telu Leonte, Rodica Dascălu, a amintit de recenziile făcute deja romanului de Ion Fercu și Ioan Holban, Carina Vădăvoiu care, deși nu a terminat de citit, este încântată de lectură, o ține în priză…Ramona Roman a venit cu comentarii psihoanalitice din perspectiva Freud sau a unui diagnostic de bipolaritate. Theodor Calcan a promis că va face o recenzie cărții, dar și criticii Petre Isachi și Ioan Neacșu vor aduce detalii critice în Revista 13 Plus, detalii pe care le voi adăuga acestei relatări.

Viorel Savin nu a fost prea darnic cu comentarii, a scris romanul în câțiva ani, a necesitat o documentare elaborată la detalii medicale, la cele juridice..cât despre întrebarea dacă enigma personajului este mai deslușită ca Otiliei călinesciene ne-a lăsat întrebări de pus în continuare, așa cum e recomandat unui prozator.

Remarc atmosfera combinată reușită între comentarii didactice și o manieră destinsă a scriitorilor în a dezbate o carte complexă, un roman cu o multitudine de unghiuri de interpretare, practic un subiect inepuizabil între cititorii cărții.

Cristina Ștefan a înmânat Premiul Lira21 lui Radu Mihnea, elev la Liceul Ferdinand I, autor în Antologia Dintre sute de catarge, care a citit un grupaj de poezii. A primit aprecieri și încurajări de la scriitorii prezenți dar și câteva calificative bune pentru poezia sa.

În altă ordine de idei, s-a fixat juriul pentru CARTEA ANULUI și s-au prezentat noutățile proiectului 2017-ANUL OVIDIU.

a consemnat Cristina Ștefan

Note