Semnal de alarmă

mai 24, 2016 în Revista de Cristina Ștefan

Semnal de alarmă
note
Semnal de alarmă

Suntem prea ocupaţi cu trecutul nostru, cu nostalgiile şi orgoliile noastre de recuperat, prea fericiţi egoist că am căpătat putere şi bani, prea lamentaţi că am sărăcit sau prea extaziaţi de multele mijloace de comunicare şi informare, de relaţionare şi de exprimare. Nu mai sesizăm esenţialul acestor transformări. Realitatea e că uităm! Uităm copiii!
Ne lăfăim în toate spaţiile şi timpurile cu putinţă, avem din belşug telefonie, televiziune, ziare şi reviste, cărţi, filme, reabilităm complexe şi frustrări vechi, readucem în văzul tuturor oameni morţi ca idee şi sistem, ca alură, ca apartenenţă politică, ne redescoperim în cei care am fi vrut să fim, scoatem din arhive tot ce putem, desprăfuim valori ascunse de cenzură cândva, istorii picante sau motivaţii de istorii, reedităm, retipărim, remărtuirisim, reevaluăm…o cavalcadă de re-uri. Dar suntem atât de puţin prezenţi prezentului de perspectivă!
O fi reacţia firească a tranziţiei, ar spune maeştrii în psihologie socială, eliberaţi dintr-un sistem totalitar, o fi efervervescenţa libertăţii cuvântului, dar tot aceeaşi efervescenţă a reuşit schimbarea însă…uităm copiii! Ce vină au ei pentru toate defulările noastre? De ce le furăm lumea sau, în cel mai bun caz, le-o acaparăm cu trăirile noastre neîmplinite? De ce nu le creăm propria lume de construit chiar dacă noi încercăm să o reconstruim sau să o reparăm capital pe a noastră? Vedeţi-i că fug, îşi caută tărâmul lor de visuri, pleacă intrigaţi, revoltaţi de neputinţa adaptării la sistemul nostru nostalgic şi corupt o dată pentru totdeauna, oricâte lecţii primim, oricâte măsuri coercitive sau penale s-ar aplica.
Unii tineri se sinucid! Alţii se drogheză, alţii îşi bat profesorii sau îşi violează mamele. Noi greşim! Noi generaţiile revoluţiei! De douăzeci şi ceva de ani am avut tot timpul să acuzăm, să scotocim, să înţelegem, să recuperăm istorii şi valori, să decelăm, să omorâm, să distrugem dar este cazul să ne oprim. Să ne oprim pentru copiii noştri care nu mai au loc de re-istoria noastră.
O fi utopic ledul ăsta aprins spre viitor dar a venit vremea să nu mai sufocăm generaţia tânără cu trecutul nostru îmbelşugat, controversat, vinovat sau inerţial vinovat.
În vâltoarea acestor decenii ale schimbărilor profunde pe toate planurile, tinerii trebuie să aibă spaţiul şi timpul pentru lumea lor construibilă şi contructivă şi sistemul lor de gândire, fără sufocarea de către cei care le-au dat viaţă.
Cum? Concret. Lăsaţi-i în linia-ntâi!

Postat de:Cristina Ştefan | Categoria: Biblioteca La data: 2013-06-30 14:50:50 | Numar de comentarii: 21 | Citit de:153 ori (in ultimele 7 zile)
Da-i nota:
Stele acordate
Ottilia Ardeleanu Sterge stele acordate
Luminița Zaharia Sterge stele acordate
Gîbu Ana Maria Sterge stele acordate
sude emil Sterge stele acordate
Radu Camelia Iuliana Sterge stele acordate
George Gîtlan Sterge stele acordate
Veronica Pavel Sterge stele acordate
mirela orban Sterge stele acordate
Floryana Turculeanu Sterge stele acordate
Maria Grădinaru Sterge stele acordate
any tudoran Sterge stele acordate
Nuța Istrate GanganSterge stele acordate
Andrei Măjeri Sterge stele acordate
TOTAL: 37 stele
pfff… greu ce spuneti aici~! dar adevarat!
Andrei Măjeri
Fondator admin
Postat la: 2013-07-29 23:04:35
Si eu cred ca ar trebui publicat undeva sa fie vizibil, desi cred ca este inutil, nimeni nu vede, nimeni nu aude…
any tudoran
Admin
Postat la: 2013-07-01 22:05:54
Foarte bine ancorat în realitatea zilelor noastre acest text-îndemn!
Maria Grădinaru
Admin
Postat la: 2013-07-01 18:34:35
Nu te-am contrazis, Camelia, dimpotriva, eram de acord cu tine. Exact asta spuneam si eu, ceea ce tu bine ai punctat in comentariul ulterior, ca sunt multe “minti intzepenite”. Si coincidem si la ideea ca ar trebui publicat articolul peste tot, nu doar aici, unde cei “vizati” nu au acces…
Veronica Pavel
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 14:19:16
tema aleasa, de un interes major, cere timp si luciditate pentru dezbateri amanuntite si profunde. un proverb intelept spune ca pestele de la cap se impute, da, daca alesii neamului ar face totul sa-si merite scaunul si n-ar urmari propria bunastare si propasire, poate si-ar aduce aminte si de copii, sansa si viitorul neamului! nu doar copiii sunt defavorizati, sunt multe clase si paturi sociale care traiesc la si sub limita mizeriei, unii se complac, altii au obosit sa lupte si asteapta blazati sfarsitul tristei lor povesti…
Floryana Turculeanu
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 10:25:58
multumesc, Cris…
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 09:53:29
🙂 o sa incerc, Camy draga! mai avem de publicat si interviul…existam! cat or vrea ploile astea nefiresti! succes si tie la examene si imbratisari!
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2013-07-01 09:38:59
sper ca publici articolul undeva.
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 09:18:17
sper sa fie un gest de despartire de epoca, de rupere de mama si de tata, de neliniste in fata zborului, firesti de altfel..

pai stiu si eu? incep sa cred ca poeziile tineretii sunt mai mereu pesimiste… ia citeste-te din urma 🙂

hodorogirile intepenirii, Cris, alea ranesc drumetii mai departe… :)))
si alea ne ranesc si pe noi, cei care nu ne-am conformat, inaintasii indigo. :)))

o zi buna tie si colegilor…

Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 09:17:40
eu ma bucur ca sunt dezbateri la tema, m-am considerat mama, in primul rand, a doi copii muncitori si scoliti de Romania si de Europa. satisfactiile lor profesionale sunt f mici, luarea lor in seama este insignifianta desi ar putea oferi maximum, acum, la varsta lor. dar am fost si om care promoveaza tinerii(va amintiti? am inceput cu cartea tinerilor scriitori). Camy, tot comportamentul generatiilor de la revolutie au motivatii certe psiho-sociale, eu le-am enumerat dupa puterea mea de intelegere, asta nu inseamna ca nu putem face chiar nimic pentru tineri, fara a fi nevoie sa disparem ca generatie, numai cu dorinta de a le asigura locul si timpul lor. ceea ce se intampla cu un om, cu cenaclul nostru, ca exemplu, se intampla si cu tara. si eu, cel putin, nu vreau sa ma dezic. cu regretul urias ca tineri ca Anita, Catalina Rosculet, Andrei S, Andrei Majeri, Romulus, Ramona Dima, Radu Andrei, Raluca N, Raluca B…toti, au asa un aer de renuntare. si eu nu-i las! si nici voi, dragi prieteni de generatie!
va multumesc din suflet ca ati citit si comentat!
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2013-07-01 08:38:02
Veronica, ti se pare ca nu am inteles? sper sa inteleaga Cristina. Daca citeai, de altfe4l, vedeai ca am precizat in comentariu aspectul pe care consideri ca trebuie sa mi-l explici.
Tu ai copii? eu am, printre altele. de altfel, am notat textul si i-am dat si atentia cuvenita. seara buna! si pace intre ganduri. )
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 01:48:20
Strigat de alarma. Sunt de acord cu comentariile Cameliei, e un strigat de mama aici, dar, iin societate, cati din “cei vechi” lasa locul tinerilor?
Foarte bun text, ma bucur ca exista asemenea “voci” in Romania de azi. As vrea mai multe, chiar…
Veronica Pavel
Fondator admin
Postat la: 2013-07-01 00:03:55
bun indemn, de retinut si de pus in practica totodata!
George Gîtlan
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 23:26:11
Cat despre analiza psihologica a comportamentului pus sub lupa de tine, penru a-l intelege mai usor,va voi propune un exercitiu de imaginatie.
sa ne imaginam ca tot acest popor roman ar fi un om. unul singur. si pe acest om, cineva, chiar o ruda, l-a tinut inchis intr-o magazie. i-a dat sa manince numai ce a vrut si cat a vrut acea persoana care il tinea inchis. . i-a dat voie sa aiba lucruri, spatiu, informatie, carte, cu portia, cu ratia. l-a obligat sa nu vorbeasca, sa nu isi exprime gandurile personale, sa nu aiba pareri. in schimb, l-a obligat la exercitii de admiratie, la lozinci, privandu’l de odihna. acestui om inchis i s-a spus mereu ca e prost, ca e bun doar de munca, si ca, nu are voie sa iasa nicaieri in afara locului und eera inchis. acelui om i s-a ordonat cu pusca la tampla sa nu creada in Dumnezeu, sa il apraseasca. adica, i s-a luat dreptul de a alege, de a se cunoaste, de a se manifesta. intr-o mzi, cineva deschide usa si il lasa sa iasa, fara sa il ajute sa inteleaga pe ce lume e. l-a lasat liber intr-o lume necunoscuta, pentru care nu avea abilitati, nu avea experienta, pentru care era nepregatit. acest om, in loc s aisi strige furia sa se vindece, a fost cuminte si incercat, cum a putut sa traiasca. sa faca copii sa mearga inainte. ce crezi ca stia el sa ii invete pe copiii lui? ce stia el sa le arate? cum putea el sa fie pARINTE SI MAI APOI BUNIC? nu stia.. si a facut numai greseli si face in continuare… sa ne rugam bunului Dumnezeu sa mantuiasca acest suflet chinuit si care nu stie sa traiasca… el este Romania!
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 22:25:14
Dusmanul cel mai mare pentru noi toti de oriunde am fi este MENTALITATEA. aceasta cotoroanta cu zeci de capete, careia daca ii tai unul, ii cresc la loc trei! mentalitatea de a astepta sa pice para malaiata, iar noi de a fi natafleata la puterea n.
nu stiu daca as incepe chiar cu tineri in manuale, pentru ca, daca ar fi dupa mine, le-as schimba cu totul, scopul lor / qacela de a dezvolta abilitati si a transmite cunostinte/ fiind in totalitate ignorat. se stie doar ca a fost o afacere. nu, nu as incepe de aici, luandu-ma tot dupa o zicala: pestele se impute d ela cap, dar se curata de la coada! si cred ca de la toamna chiar voi pune in aplicare acest proiect, am vb deja cu unii si altii care imi vor fi parteneri si cu siguranta voi vb si aici despre povestea asta. dar sa ne intoarcem la problema articolului, atat de aprins, e drept. 🙂
atunci cand nu poti face ceva, intr-un cadru prestabilit, e bine sa schimbi cadrul. sa cauti altul si sa nu iti uiti idealul. eu, datorita unei vieti anapoda, am invatat ca asta e singura metoda de adaptare. ca atare intreb direct: tinerii, daca nu se simt confortabil si nu reusesc in cadrul creat de generatiile varstnice, de ce nu isi creaza altele, de ce nu se unesc, de ce nu lupta tinereste pentru dalurile lor? de ce se lasa intimidati si prelungesc prin atiotudine si comportament social atitudinea batranicioasa a unui aproape un secol de intepeneala? voi raspunde tot eu. pentru ca mentalitatile migreaza. trec din generatie in generatie si creaza oameni noi cu apucaturi vechi. ca atare, tineri sau mai putin tineri, maturi si de-a dreptul mosi, cei care gandesc spre viitor si care vor altceva ar face bine sa o faca impreuna, invatand unii de la altii, sprijinindu-se si respectandu-se reciproc. anul trecut, de ziua mea, fiul meu mi-a scris pe felicitarea de impinire a o mie de ani, probabil din pdv al lui, 🙂 un ciat din Einstein: tineretea nu are varsta. 🙂 esti de acord, draga mea?
ps
argumentul esti chiar tu, haha, care nu te simti confortabil cu “o anumita parte” a generatiei tale, de aceea zambeam.
si ps2
nu stim ceea ce nu am experimentat, asta ca sa ma iau si pe mine un pic peste picior. :)))
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 22:14:13
m-ai facut sa zambesc, Ada, cu acest articol. pentru ca da, e atitudinea unei mame, ceea ce este de-a dreptul frumos. Dreptate ai, sigur, sa te ingrijorezi, insa chiar realitatea pe care o invoci are niste legi pe care, oricat ne-am dori, nu le putem schimba. Mai ales realitatea umana! ca tot ai lansat provocarea catre maestri psihologi, neavand vreunul pe aici, ma voi incumeta sa le tin eu locul, reprezentativ, fireste, deoarece nu ma pot considera o mare maestra in domeniu ci un om care practica ceea ce a invatat.
voi incepe prin a enunta acel proverb vechi, care, sigur, in contextul acestui articol, va suna ca un paradox: cine nu are batrani, sa si isi cumpere. Aici cred ca este cheia acestor situatii care se determina unele pe altele ca niste piese de domino, pentru ca, acolo nu exista batrani, din cei adevarati, adica intelepti, ci doar oameni care au o varsta inaintata, nu va avea unealta necesara cu ajutorul careia sa provoace schimbarea. inteleptii s-au dus pe cea lume odata cu bunicii nostri. dupa ei au urmat generatii chinuite care doar au supravietuit, iar noi, copiii lor ne vedem azi in situatia de a afla cine suntem. asa e firea umana, nu are stare pana nu isi implineste aceasta nevoie. si cum ea a fost impiedicata sa fie satisfacuta, sigur ca nu ne va lasa in pacea noastra pana nu ne vom ostoi acest dor.
as fi mai optimista, as zice ca este loc sub soare pentru toti, avem chiar aici, la noi in cenaclu cel putin 3 exemple de copii talentati care au uimit lumea cu premiile lor, cu prezenta lor.
copiii nostri pleca nu atat din pricina ca nu au loc, desi, sigur, nu au, dar va anunt cu tristete ca si in alte parti e la fel. poate chiar mai rau. am ocazia sa cunosc exact ce spun, si sa anunt cu parere de rau ca tineri la 28 chiar 30 de ani, nu isi gasesc locul nici in afara granitelor noastre. situatia este la fel peste tot.
vestea buna este aceea ca nu exista problema enuntata fara ca ea sa includa si solutia. caci nu cu tinerii sau cu batranii este de luptat, fiecare cu dreptatea si nevoile lor, ci cu altceva care, asemeni unei buruieni cu radacina adanca si viguroasa, cedeaza foarte greu.
Radu Camelia Iuliana
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 22:01:28
punctul pe i, bine pus şi bine spus
sude emil
Admin
Postat la: 2013-06-30 21:57:14
Cata dreptate aveti, d-na Ada! Am trait si eu astfel de momente la cateva actiuni la care am participat, desi nu-mi doream in mod deosebit sa fiu luata-n seama , eu si colegii mei de aceeasi varsta. Dar uneori simteam nevoia sa ne intrebe si pe noi: voi cum vedeti…..!Noi doar umpleam sala! Cred ca daca vom fi lasati macar cu jumatate de pas in fata, vom avea multe de invatat. Multumesc pentru acest gand de mama , pentru noi, tinerii.
Gîbu Ana Maria
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 20:42:30
pai deschideti orice revista de cultura! orice post de televiziune. ma refer la cele lizibile si vizibile educat si cu pretentii selective…veti vedea doar readuceri, reabilitari, nostalgii sau oameni care au fost candva cineva, ceva…tinerii? amintiti in treacat. au si ei niste poezii acolo, fac si ei muzica, mai scot cate un film, mai picteaza, mai iau premii, etc. cati autori tineri, pana in 25 de ani sunt in manualele scolare? eh…amaraciuni de mama, cred. multumesc mult Otti, Lu! simt ca ar trebui facut ceva si nu ca pe o favoare ci ca pe o turnura de mentalitate si actiune.
Cristina Ştefan
Fondator site Lira21
Postat la: 2013-06-30 18:19:45
foarte bun textul, actual si cit se poate de real!
spui lucruri pe care, da, de multe ori nu le constientizam…
Luminița Zaharia
Fondator admin
Postat la: 2013-06-30 18:10:25
deşi semnal de alarmă, el se transformă într-un îndemn. acela al raţiunii: copiii pe primul plan! un îndemn inteligent şi generos.

deci, pentru copii!

Ottilia Ardeleanu
Admin
Postat la: 2013-06-30 17:50:06

Note