6 oct 2016- Seară literară ( Proiect Seri Literare- să ne cunoaștem scriitorii)

octombrie 7, 2016 în Revista, Seri literare de Cristina Ștefan

6 oct 2016- Seară literară ( Proiect Seri Literare- să ne cunoaștem scriitorii)

Serile literare au început promițător diversității literare, dat fiind că la prima întâlnire programasem discuții despre Proiectul 2017- Anul Ovidiu, dar pe parcurs s-au ivit și alte teme. Au venit doi noi iubitori de literatură, Costel Hongu, care ne-a și citit din creațiile sale, curios să afle păreri critice și un scriitor căruia îi place să scrie dar până acum nu a arhivat mare lucru, Radu Ghirvu. La Seri Literare suntem bucuroși să prezentăm scriitorii, indiferent de nivelul lor de consacrare, cu mențiunea că anul acesta vom dedica 15-20 de minute din întâlnirea noastră poetului latin, exilat la Tomis, Ovidius Publius Naso.

dscf4135 dscf4133 dscf4129

Au sosit invitații prof. Petre Isachi și Viorel Savin dar și surpriză! profesorul Ioan Neacșu cu ultima sa carte de care vom vorbi curând, Oglinda Retrovizoare, Editura Vicovia, 2016.

Proiectul Ovidiu a fost descris, pe secțiuni de interes, de inițiatorul acestuia, Viorel Savin, propuneri sunt, colaborări de asemenea, parte din echipa noastră de inițiativă fiind prezentă astă-seară. Înțelegând că sunt și destule piedici în demararea și respectarea programului inițial, avem totuși motive să fim optimiști că vom găsi și finanțarea pentru editarea celor două cărți propuse și a concursului programat pentru 2017.

dscf4136 dscf4138 dscf4141 dscf4143

Câteva remarci:

Prof Ioan Neacșu: – Să nu-l uităm pe Vintilă Horea- cu cartea “Dumnezeu s-a născut în exil”, premiul Goncourt,1960

Prof Petre Isachi- Despre poezia lui Costel Hongu: – Chiar dacă scriem cu rimă, trebuie să inventăm, avem nevoie de noutate. Ia să citim poezia lui Theodor George Calcan, dedicată lui Ovidiu. ( a citit Ramona Roman)

Eugen Verman, la vederea volumului “Publius 0vidius Naso”, editat în 1957, la Editura Academiei: – Doamne ce cărți se făceau! ( Volumul conține și o bibliografie cu tot ce s-a publicat referitor la Ovidiu în România (Traduceri. Prelucrări. Imitații) din 1803 până în 1956.

 dscf4156 dscf4157 dscf4158 dscf4160

Au venit coechipierii noștri Atena Ivanovici, Sorin Coadă, Mioara Băluță, Ramona Roman, Oana Gheorghe, Constantin Broșu…cu idei,  comentarii și versuri întru un început bun la Seri Literare

Cristina Ștefan

dscf4162 dscf4163 dscf4164pao1-6-oct

Despre seara literară din 6 oct câteva ecouri:

Elisabeta Isanos: Elisabeta Isanos M-aș bucura foarte mult dacă s-a amintit și despre traducerea integrală aTRISTELOR aparținând poetului și traducătorului Eusebiu Camilar.

Nu asta e important, ci readucerea în actualitate a unei opere de traducător unice în literatura noastră, versiunea românească integrală TRISTELOR, realizată de cu talent și cu har de către un poet. Nu v-ați gândit cumva și la faptul că această operă ar trebui reeditată? Ar fi minunat!

Prof. Gheorghe Iorga:

Gheorghe Iorga
– Doamna Cristina Ștefan, vă doresc un an spornic în noul ciclu al Serilor literare!Sunteți și rămâneți același om de ispravă!

Atena Ivanovici, “grefierul nostru”:

Serile literare și proiectul Ovidiu

Au reînceput Serile literare la Atelier, fapt anunțat de pe 4 octombrie printr-un articol publicat în Deșteptarea de Mădălina Rotar. Un început în forță în care s-au făcut planuri pentru noul ”sezon”, planuri legate în special de susținerea activă a Proiectului Cultural 2017 – Anul Ovidiu, proiect al cărui mentor și inițiator este Viorel Savin.

Pentru început, nu ne-am dezis de la scopul primordial al acestor întâlniri, acela de a ne cunoaște scriitorii și am ascultat doi poeți pasionați de această îndeletnicire, Costel Hongu și Radu Ghirvu. S-a citit poezie, s-au făcut comentarii, având lângă noi critici și scriitori de valoare, precum Petre Isachi, Ioan Neacșu, Viorel Savin sau Eugen Verman.

Viorel Savin a făcut o scurtă prezentare a proiectului în care sunt deja implicați Petre Isachi, Eugen Verman, Cristina Ștefan și Mioara Băluță. Că trebuie să  ni-l asumăm pe Ovidius Publius Naso, la împlinirea a 2060 ani de la nașterea lui și 2000 de ani de la moarte, este limpede, scrierile lui din cei 9 ani pe care i-a petrecut la Tomis, având o imensă valoare pentru neamul nostru, atât istorică cât și culturală.

În cadrul acestui proict se vor publica două cărți dedicate marelui exilat și se va organiza un concurs de poezie. Primii pași s-au făcut deja de către Cristina Ștefan și Mioara Băluță în mediul online, prin promovarea acestui eveniment cultural deosebit pe Facebook și atragerea de noi susținători.

Implicarea Serilor literare în acet proiect va consta în rezervarea unei fracțiuni de timp din fiecare întâlnire discuțiilor pe marginea poemelor lui Ovidiu, prezentărilor de lucrări cu această temă, eventual, la finalul sezonului, strângerea acestor materiale și publicarea lor.

Un început bun pentru al doilea sezon al serilor literare, cu dorința de a ne găsi o nouă locație, la fel de plăcută ca salonul deja drag nouă de la Atelier, dar care să permită participarea mai multor iubitori de literatură.(Atena Ivanovici)

Mădălina Rotaru în Ziarul Deșteptarea:

Note