Seara literară, 16 martie 2016

martie 17, 2017 în Revista, Seri literare de Cristina Ștefan

Seara literară,  16 martie 2016

 

O participare mai mare ca de obicei astă- seară la Atelier, poate și pentru că au fost prezentate trei cărți de poezie și trei scriitori consacrați,dar și tânăra scriitoare prezentă în antologia Dintre sute de catarge cu poezie și proză, Diana Mariana Puiu.

Din CARTEA ANULUI 2016 :
Cânta un sturz prin ciritei, VASILE LARCO, editura pim, 2016
Spre stele- ION TIMARU, rovimed, 2016
Insomnii scoase la licitație- NICOLAE MIHAI, Ateneul scriitorilor, Bacău, 2016

Au sosit la Seara Literară membri ai Filialei USR Bacău, Cecilia Moldovan, Sever Bodron, Nicolae Mihai, Mara Paraschiv și invitatul nostru de la Iași, Vasile Larco. Din echipa Seri Literare au fost prezenți scriitorii Mioara Băluță, Sorin Coadă, Rodica Dascălu, Ramona Etna, Atena Ivanovici, dar și Telu Leonte, Constantin Jurebie.

Prezentare Vasile Larco:

 Cânta un sturz prin ciritei, VASILE LARCO, editura pim, 2016

A debutat cu epigramă în anul 1987, în Flacăra Iașului. Însă numele lui Vasile Larco s-a impus mai ales în urma publicării epigramelor în diverse ziare și reviste, de la Clopotul, Cronica, până la Epigrama, Evenimentul de Iași, Haz de necaz, Surâsul Bucovinei, Ziarul de Iași și încă multe altele. F. Toniță

Vasile Larco “tratează” în cheie umoristică “boli cronice” și boli “de tranziție”, obiceiuri, apucături, tare, vicii și servicii, spune Nicolae Turtureanu despre scriitorul născut în Bucecea Botoșanilor al cărui cetățean de onoare este.

“O figura veselă într-un peisaj gri, apăsat de crize financiare interminabile, Vasile Larco face haz de necaz, jucând pe scena literaturii satirico-umoristice rolul unui atent observator al personajelor lumești, fie ele politice, mondene sau pur întâmplătoare. Despre Vasile Larco, cu referire la volumul “Un buchet de ironii” (Editura Junimea, Iași, 1999), Horia Zilieru spune că autorul “fuge de clişeele în serie, de boala stereotipiei, acestea, printre multe altele, au în creuzetul umorului săruri şi acizi leneşe/leneşi”. Mai mult, “textele sunt lucrate cu migală, eliminându-se asonanţele, comparaţiile teşite, lungimile parazitare, echilibrând clar/obscurul, ferindu-le de imixtiunea urâtului”,completează Horia Zilieru. ”  – Florentina Toniță

Volumul premiat cu Menţiune specială  la Festivalului Naţional de Poezie “George Coşbuc”, 2016

Lămurirea autorului Vasile Larco:

 “În carte sunt cuprinse poezii realizate în ultima perioadă, pantumuri, parodii, alte poezii, dar și unele reactualizate și publicate în diferite volume personale de-a lungul vremii…

Am spus cândva:

Poetul are un statut

Statornicit de-o veșnicie

El scrie când nu-i cunoscut

Și-i cunoscut când nu mai scrie.”

Vasile Larco a încântat audiența cu epigrame vesele și triste, cu povestiri amuzante dar și cu explicații la volum. Au vorbit depre creațiile sale Cecilia Moldoveanu, Nicolae Mihai, Sever Bodron, Telu Leonte.

Sever Bodron: Vasile Larco este un Păstorel modern.

Insomnii scoase la licitație- NICOLAE MIHAI, Ateneul scriitorilor, Bacău, 2016

Prefața Radu Cange

“Sensibilă și contemplativă, poezia lui Nicolae Mihai seamănă perfect cu autorul ei: nu se zbate să iasă în frunte, nu-și agresează cititorul, nu încearcă să-i schimbe punctele de reper în momentul lecturii. ”Valeria Manta Tăicuțu

“Metafizica insomniilor (Sau despre dragostea in mahalaua inimilor noastre)- Ion Fercu

Minunat titlu oferă Nicolae Mihai ultimului sau volum de poeme: ,,Insomnii scoase la licitație” (Editura Ateneul Scriitorilor, Bacau, 2016). Bijuteria asta gravida de metafora imi aduce aminte de zisa lui Diogene, cel care, sclav fiind, scos la vânzare, a fost intrebat de negustorul care gestiona licitatia ce stie sa faca. Diogene a răspuns imperial: ,,Stiu să poruncesc. Vezi dacă e cineva care dorește să-și cumpere un stăpân!”

Nicolae Mihai, Poetul, scoate la licitație insomnii. Vă recomand să le adjudecați. Nici cu Diogene stăpân și nici cumpărând insomnia de la Nicolae Mihai nu v-ar fi sufletul bântuit de restriște… De altfel, Nicolae Mihai este un maestru al titlurilor de cărți. Ascultați ce frumos și-a botezat averea poematică: ,,Înserare în straie de călugăriță’’, ,,Întâmplari de atins cu mâna”, ,,Păcatul ochiului deschis”, ,,Capcane pentru ploi”, ,,Închisori fără răspuns”, ,,Piramida de aer”, ,,Clopote în exil”, ,,Fântânarul din stele”, ,,Epilog sau amenzile unui condamnat la viață”…

Cristina Ștefan: nu am întâlnit nici un clișeu în poezia lui Nicolae Mihai. Scrie o poezie curată, fără prețiozități.

Mara Paraschiv: poezia lui Nicolae Mihai este reprezentativă poeziei băcăuane și nu numai.

Nicolae Mihai: eu nu veneam aici dacă știam că mă lăudați. Ne-a povestit de debutul său la un cerc literar din Tecuci, apoi la Bacău, despre prietenia cu Octavian Voicu, care l-a îndemnat să scrie poezie, despre prietenii poeți care nu mai sunt, Aurora Barcaru, Sergiu Adam, dar și despre un alt mentor pe care l-a avut drept consilier literar și de la care a avut de învățat, Ovidiu Genaru.

Spre stele- ION TIMARU, rovimed, 2016

 Prefața Luminița Săndulache

După șase volume de proză excelentă, ( Vârtejul amintirilor, Tunetul zdrențuit, Neant purpuriu, Culori de Negrițești, În numele legii și Podul Ilenei),cel care ne obișnuise deja cu zborul printre stele, comandorul Ion Timaru, atacă furibund poezia, din rațiuni mai mult decât artistice, mai exact din chemarea aceea tainică a văzduhului de care îi este imposibil sp se despartă. Din prefață L.S.

Deșteptarea 8 noiembrie 2012:

“Pe Ion Timaru l-a zbuciumat de timpuriu scrisul, literatura, însă s-a luat cu milităria, care i-a ocupat timpul și spațiul, descătușarea venind ca o binefacere pentru sufletul și talentul lui pe care și-a proiectat-o în mai multe cărți. Debutul a fost bine apreciat de critică, “Vârtejul amintirilor” – versuri și proză, urmat de romanul “Tunetul zdrențuit”. A urmat romanul “Neant purpuriu”. Grăbit, autorul ne invită la lansarea a două volume, o monografie-roman – “Culori de Negrițesti”, și romanul “În numele Legii”, ambele apărute în 2012. Culori de Negrițești (satul natal al scriitorului) este, în opinia criticului Petre Isachi, “autobiografia deghizată din scriitură, justifica elogiul mitului rural, întoarcerea la satul natal nu ca la o origine de care nu se poate desprinde, ci ca la o stare de spirit necesară supraviețuirii prezente și viitoare, necesară înveșnicirii neamului”. De o alta factura si dramatism, ce incumba experiente de viata traite in anii cand a fost militar, “În numele legii” reconstruiește componenta juridică a personalității lui Ion Timaru. Profesorul Ștefan Munteanu, autorul unui Discurs autobiografic și literatura, care ține loc de Prefață, după ce a citit cartea, după cum mărturisește, de două ori, scrie: “Lectura textului lasă impresia că autorul, deși știe bine că discursul autobiografic se situează între genurile literare marginale, preferă să facă memorialistica pentru a câștiga libertatea situării la limita dintre ficțional și nonficțional.”

Cristina Ștefan: M-a surprins noutatea stilului lui Ion Timaru, scrie o poezie minimalistă, uneori cu accente epice, esențializată. Spre stele este un volum excelent.

S-au citit multe poezii din volumele prezentate, de către Mioara Băluță, Atena Ivanovici, Telu Leonte, dar și de către autori. S-a accentuat discuția pe stilurile diferite ale celor trei autori, dar toți trei fiind poeți  originali, de lirică bună. Scriitorul Sever Bodron a fost foarte activ în comentarii, de fapt, interactiv, la fel, dl Larco care a punctat lectura cu epigramele-i reușite:

“Repet ce un român zicea

În noapte stând la o fereastră

Că fiecare-avem o stea

Dar este vai de steaua noastră. – Dedicație volumului Spre stele, Ion Timaru

O nouă invitație la un eveniment de carte al soților Bodron.

DSCF5938 DSCF5939 DSCF5940 DSCF5943,1 DSCF5946 DSCF5951-001 DSCF5966 DSCF5971

Tânăra Diana Mariana Puiu, deși foarte emoționată la lectură, a primit aprecieri, încurajări, și de ce nu, poate îndrăzneala unui volum de debut, consiliat de colegii scriitori de  Seri Literare.

O seară de la care s-a plecat cu zâmbete, cărți, autografe și multă poezie bună.

 

DSCF5934 DSCF5935 DSCF5952 DSCF5977 DSCF5978

Note