O carte despre care se poate vorbi la nesfârșit
iunie 16, 2018 în Evenimente, Revista de Cristina Ștefan
LANSARE DE CARTE – VICTOR ENĂȘOAE
O lumânare pe malul Prutului
15 iunie 2018- La Biblioteca Județeană “Costache Sturdza”, Bacău a avut loc lansarea romanului “O lumânare pe malul Prutului”, editura ArtBook, 2018, scris în anii 1997-1999 de omul de cultură băcăuan Victor Enășoae, plecat la cele veșnice în același an cu finalizarea romanului. Cu sala plină și o participare a multor personalități literare și jurnalistice, evenimentul a fost prezentat de directorul Bibliotecii Județene, prof. univ. Adrian Jicu. Și-au făcut remarcată prezența președintele filialei USR Dumitru Brăneanu, prof. univ, Ioan Dănilă, mulți scriitori, George Calcan, Cecilia Moldovan, Mioara Băluță, Rodica Dascălu, Ramona Roman, Costel Hongu, profesori, prieteni, mulți membri ai familiei Enășoae, susținătorii sufletești și financiari ai acestui proiect.
Au vorbit despre carte, dar și despre personalitatea ca om de cultură, ca intelectual de mare calitate, ca jurnalist și scriitor a lui Victor Enășoae: directorul revistei Ateneu, Carmen Mihalache, dramaturgul și romancierul Viorel Savin, criticul Petre Isachi – directorul revistei 13PLUS, criticul Cornel Galben – redactorul șef al proaspetei reviste Cadran cultural, criticul Victor Mitocaru, profesorul Ioan Neacșu.
S-au spus cuvinte frumoase despre contribuția lui Victor Enășoae la faptele culturale din Bacău din anii activismului, realizările fiind cu atât mai merituoase, s-au povestit întâmplări biografice de către cei care l-au cunoscut. Referitor la roman, Savin Viorel spunea că este o carte de citit ca document istoric, tratând obsedantul deceniu, 1949-1959, cu victimele lui, dar și ca poveste romanțată de dragoste cu dublă semnificație, cea a despărțirii dintre doi tineri îndrăgosțiți și durerea resimțită prin ruperea Basarabiei din țara mamă.
Cristina Ștefan, realizatoarea acestei ediții, prin transcriere din manuscris, redactare, postfață, a moderat evenimentul cu intervenții de mulțumire și îndemn la lectură: ”Pentru mine, după o muncă de un an de zile la acest roman, astăzi este evenimentul anului. Dacă romanul nu mă captiva în timp ce-l scriam, poate nu-l puteam duce la capăt. Mie, finalul romanului îmi pare extraordinar, este o compoziție în cerc, este un mixaj de stiluri; poate e un roman politic cum spune dl Isachi, poate ar fi făcut parte dintr-o trilogie a obsesiilor, a apei, a întunericului, a luminii, cum spun domnii Viorel Savin și Victor Mitocaru, nu vom ști niciodată… dar romanul este captivant…Tinerii să-l citească! Apoi, da, povestea are miez real al faptelor din acei ani răi, cumpliți, cu victime și nenorociri. Dacă Mișu Certean, alias ziaristul Victor Enășoae, a fost direct implicat sau nu în această cutremurătoare poveste, va rămâne la latitudinea cititorului să discearnă. Cert este că romanul uluiește, captivează, dezvăluie lumea politică și socială din acei ani, fără rabat de la realitate, fără partizanat. Este anul aniversar al Marii Uniri de la 1918 – acest roman reflectă, într-o poveste de iubire, și marea înfrângere din sufletul neamului, prin pierderea Basarabiei. Sunt sigură că tot ce au afirmat criticii literari se va scrie despre acest roman, care este primit cu interes, iată! Și pentru ca să vă îndemn la lectura acestui excepțional roman o să vă mai spun că personajul principal Ion Vișoiu este un personaj real despre care o să vă vorbească fratele scriitorului prezent aici, mentor și deținătorul manuscrisului pe care îl vedeți aici: Ioan Enășoae.”
Ioan Enășoae: „ne bucurăm de această realizare a romanului, cred eu, important pentru literatura băcăuană și națională. Este un omagiu fratelui meu, care pe 10 iunie ar fi împlinit 88 de ani. Da, personajul Ion Vișoiu este real. De altfel, cântecul pe care îl interpretează acum Traian Lungu este scris pe versurile nepotului lui Ion Vișoiu, care ne-a fost verișor. Mulțumiri tuturor realizatorilor acestui eveniment.”
foto Simi Ștefan
Au fost momente emoționante, trecutul ne aparține cu bune și rele și întreaga seară a relevat pe Omul Victor Enășoae. Mulțumiri și vestitului epigramist ieșean Vili Vajoga care ne-a încântat cu două epigrame compuse ad-hoc, pline de savoarea momentului. Mulțumiri Bibliotecii Județene, directorului prof. univ.Adrian Jicu, criticilor, scriitorilor, familiei Enășoae, prietenilor prezenți…Mulțumim Tipografiei Elena, director Ovidiu Marchiș, pentru aspectul calitativ al cărții, redactorului de carte, ing. Liviu Andone pentru copertă și afiș. Nădăjduim să ajungem și de cealaltă parte a hotarului cu Basarabia, romanul fiind dedicat fraților de peste Prut, în anul Centenarului Unirii. Mulțumim, Victor Enășoae!
Cristina Ștefan
Comentarii recente