LANSARE DE CARTE – OANA MIHAELA SAVIN

ianuarie 14, 2019 în Evenimente de Cristina Ștefan

Joi, 24 ianuarie 2019, orele 16, vă invităm la Cenaclul “George Bacovia” ( Președinte Dumitru Brăneanu) la lansarea volumului “Timpul meu de singurătate” al Oanei Mihaela Savin, editura Ateneul Scriitorilor 2018. Vă așteptăm cu drag!

Timpul  meu de singurătate – Oana Mihaela Savin

Dacă volumul “Timpul  meu de singurătate“ al Oanei Mihaela Savin este un dialog cu sinele-și sau un mixt real-imaginar, va rămâne la percepția lectorilor. Cert este faptul că avem o carte care “te prinde“, o povestire în ramă care adună zile și fapte în modul diaristic, întâmplări de familie, călătorii și personaje interesante a la Ibrăileanu: Ada este o Adela redivivus și cât de mult o regăsesc în tiza mea virtuală… dar și în povestirea Orologiul se pot regăsi crâmpeie din viața reală, detalii care fac literatură și eroi (Victor, în povestirea omonimă,  de exemplu) tragici, pe lângă caretrecem detașați și rutinați în nepăsare. Nu este cazul Oanei Mihaela Savin care prin nuvelele care, acum, glisate pe filele de jurnal ( au mai fost publicate în anul 2003) realizează o proză bine închegată.

Partea jurnalistică a volumului este dinamică, imprevizibilă, tinerească și modernă. Cum să nu te conectezi imediat la întâmplări casnice ale unei familii tinere, cu doi copii,  care a locuit 15 ani în Canada, cu visele ei de aur pe tărâm străin și care revenită în țara de baștină , pentru că nu a conceput altfel, având multe de așezat la locul lor, de readaptat, dar și de criticat cu justețe.

Un stil proaspăt, o scriitură caldă, are umor și o anume dorință de a fi  justițiară, are salturi la trambulina timpului și, așijderea,  la groapa de nisip a existenței. Ce este de necontestat la cartea Oanei Mihaela Savinb ar ține de o paletă coloristică literar foarte diversă,  într-un același volum, ca și cum cuprinde lumea felurită și feliată deodată.

Discutasem împreună, chiar și cu tatăl autoarei, Viorel Savin, înainte de apariția cărții; citisem două-trei nuvele din cele 9 incluse în volum, dar impresia integrală abia când citesc cartea se formează.

Impresie: ideea joncțiunii stilurilor diferite și a nuvelelor aduse explicit auctorial, cu povestea de scris a fiecăreia, nu poate decât să contureze originalitatea unui stil de narațiune atractiv, pe care îl doresc autoarei elaborat și folosit în continuare cu succes. O carte bună, felicitări mari!

Cristina Ștefan, 3 ianuarie 2019

Note