8-9-10 mai 2019- Zilele culturii la Bacău

mai 11, 2019 în Evenimente de Cristina Ștefan

5/5 (1)

Trei zile de mai cultural la Bacău

8 mai 2019 – Cezar Amariei – Zilele noastre mărunte

La biblioteca Județeană Bacău a avut loc prezentarea cărții de la Editura Polirom, Zilele noastre mărunte, romanul tânărului filolog și jurnalist Cezar Amariei, autorul fiind într-un turneu de lansare a volumului  prin orașele țării. La noi, a fost recenzat de profesorii Elena Ciobanu și Adrian Jicu, cu discursuri urmate de o lectură din carte a autorului.

Zilele noastre mărunte prezintă o poveste a unui dandy englez venit pe plaiurile moldave la finele secolului al XVII- lea și care fiind jurnalist ajunge la Galați cu intenția de a face o tipografie. De aici urmează construirea unor personaje și întâmplări relevante situației Moldovei acelor timpuri, oamenilor, tipologiilor sociale, obiceiurilor, așadar cartea s-a dorit și un document istoric și așa a și fost prezentată de cei doi recenzori, in laudatio.

Documentarea autorului a fost amplă, după propriile-i mărturisiri, de la Constantin Giurescu, la Nicolae Iorga  și până la Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei, bibliografie trecută, de altfel, în roman, la final. Este un volum scris cu prospețime și, în același timp, un act de curaj, devoalând analfabetismul moldovenilor acelei epoci, tarele și viciile populației conlocuitoare, amestecul etniilor și națiilor, lipsa științei, înapoierea, hoția… Istoria Moldovei altfel, prin privirea englezului venit întru multiculturalizare, poate fi interpretată mai mult ca o satiră la adresa trecutului moldovenesc și  ca diferență de cultură și societate cu marile imperii ale vremii. Sigur că este un roman interpretabil, autorul a avut și câteva întrebări timide din sală, la care a răspuns destins. Ce-ar spune istoricii sau Sadoveanu în Frații Jderi, rămâne la latitudinea fiecărui cititor, dar este o carte recomandabilă.

Au participat scriitori băcăuani: Violeta Savu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Mioara Băluță, Rodica Dascălu, Oana Gheorghe, studenți, elevi, ș.a.

9 mai 2019-Sadegh Hedayat – S.G.L.L

TRADUCERE GHEORGHE IORGA, ED Limes, 2019

Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, la Bacău, sunt la ediţia a XXIV-a.

În ziua de 9 mai, Spectacolul cărții s-a desfășurat  la Teatrul Municipal Bacovia. Protagoniști Gheorghe Iorga, traducătorul din limba persană a volumului :”S.G.L.L“. al scriitorului iranian Sadegh Hedayat. Un spectacol al artelor combinate fericit: teatru( Geo Popa cu fragmente din cartea lansată), muzică (soprana Gabriela Iștoc și Cvartetul Consonanțe), literatură și erudiție literară (Marius Manta și Adrian Jicu – recenzorii cărții lansate). Un spectacol aplaudat, cu sala plină, o carte ca nou succes al prof. Gheorghe Iorga din seria traducerilor din Hedayat, prozator existențialist aparte din linia black a lui Poe și Kafka.

După datele biografice publicate pe internet, Sadegh  Hedayat  s-a născut la  17 februarie 1903 în Teheran și  este cel mai cunoscut prozator modern iranian. Făcea parte dintr-o  familie aristocratică și a studiat Liceul francez din capitala Iranului. A plecat în Franța, decis să studieze Stomatologia, dar frecventînd cercurile scriitorilor francezi și împrietenindu-se cu prozatorul și filosoful existențialist Jean Paul-Sartre a abandonat medicina și și-a dedicat viața scrisului și traducerii scriitorilor occidentali în limba iraniană. A murit în exil la Paris, la 4 aprilie 1951, s-a sinucis lăsând gazul să se acumuleze în bucătărie. În scrierile sale, combină stilul pesimist cu cel fantastic în maniera lui Poe și Kafka. Recenzorii noii traduceri a profesorului Gheorghe Iorga, Marius Manta și Adrian Jicu, au comentat, în registre diferite, dar amplu, cartea prezentată. Din notele și prezentările la volum ale traducătorului Gheorghe Iorga, înțelegem că cele șapte povestiri recent traduse și scrise de Hedayat în 1933,  fac parte dintr-o antiutopie, unde Hedayat “imaginează o societate viitoare terifiantă“ și care are parte  de un sfârșit de coșmar, o catastrofă, o moarte colectivă care va elibera omenirea de obsesia nevoii de a trăi. Concept negru, interzis în Iran, viziune sumbră a evoluției speciei umane, care în pofida tehnicității dobândite nu va reuși să evolueze și spiritual și se va autodistruge, așa după cum la aproape un secol de când au fost scrise, povestirile lui Hedayat se regăsesc în realitatea contemporană.

S.G.L.L.( traducere din limba persană, cuvânt-înainte, note și comentarii Gheorghe Iorga) are în opțiunea traducătorului un scop literar bine urmărit de aceste redări (Gheorghe Iorga este la a patra antologie literară din opera lui Hedayat, după Bufnița oarbă, Hadji Agha, Îngropat de viu), scop definit de chiar profesorul Iorga: “deși știam cu ce scriitor am de-a face și ce norocos eram că, după ce fusese tradus în câteva mari limbi ale lumii, iar eu studiasem limba persană la Teheran, puteam să-l ofer cititorilor români. (…) Prezentul volum  S.G.L.L, care cuprinde șapte povestiri, face parte, desigur, din proiectul meu de traducător în românește al lui Sadegh Hedayat și va fi urmat de un al cincilea ( zece texte), ultimul din această serie epică.“

Geo Popa despre volumul lansat: „Astăzi suntem din nou cu prietenul nostru Gheorghe Iorga, prozator, poet, traducător ca nimeni altul din literarura persană, omul care întreaga viaţă şi-o dăruieşte dialogului literar dintre Orient şi Occident, care a deschis largi orizonturi pentru cititorul român spre o literatură fabuloasă, necunosută mlt timp în România.

Aseară atât recenzorii noului volum, dar și publicul, au perceput mesajul scriitorului traducător Gheorghe Iorga ca avertisment, ca alternativă a prezentului politic și social, un mesaj pesimist, o ipoteză neagră a evoluției. Gheorghe Iorga spunea în cuvântul său de mulțumire la finalul Spectacolului Cărții: “ar fi minunat dacă dintre criticii noștri celebri cineva ar face un studiu între Bacovia, Ion Tudor Iovian și Hedayat! Au multe în comun!“

Până atunci, cititorii vor avea timp să-l citească pe Sadegh Hedayat și s-au bucurat de distinsa atmosferă de la Teatrul nostru bacovian, la spectacolul rafinat al artiștilor Geo Popa, soprana Gabriela Iștoc (o inefabilă delicată a muzicii) și a Cvartetului Consonanțe. Freamăt de arte în Bacău! Felicitări Centrului de cultură “George Apostu“, tuturor artiștilor și spectatorilor!

A doua zi din cadrul evenimentului Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” s-a desfășurat la Centrul de cultură, în Sala Muzeului, având un program amplu:

   

  • Conferința academicianului Alexandru Boboc, “Eminescu și cultura europeană“ un periplu prin opera eminesciană ca filozofie și influențe filozofice assimilate de marele poet dar și îndemn academic la păstrarea și nevoia de acest mit reprezentatic culturii românești.
  • Spectacolul cărții – Lansare de carte “Amanta mea Thalia“ a lui Mircea M. Ionescu, recenzor Ion Fercu. Cartea cuprinde peste 200 de cronici de teatru, scrise în peste 40 de ani petrecuţi în sălile de spectacole, în intimitatea unor mari actori ai scenei româneşti, iar Ion Fercu, în binecunuscut său stil ludic și critic în același timp, a reușit să puncteze convingător importanța acestui colum pentru istoria dramaturgiei noastre.
  • Lumea lui Mac – expoziție de pictură, Dumitru Macovei, recenzor criticul de artă Pavel Șușară;
  • Lansarea albumului de artă Dumitru Macovei;
  • Lansarea Revistei VITRALIU NR 50/ mai 2019.

Moderatorul întregului eveniment, mixaj elevat prin artele vizuale şi ale literaturii, a fost Doina Barbu, director interimar al Centrului de Cultură.

O sală plină cu artiști și scriitori, cu oficialități care  au aplaudat, rând pe rând, prezentările făcute cu profesionalism și nu cred să fi plecat cineva fără remarcabile însemne sufletești pe care numai cultura veritabilă le dăruiește oamenilor.

Deviza “Identitate, alteritate, spirit european“ s-a regăsit și în darul pentru fiecare participant la eveniment a câte unui  Album Dumitru Macovei și a revistei Vitraliu, care cuprinde mulți scriitori băcăuani, membri ai Filialei Uniunii Scriitorilor Bacău: Ștefan Munteanu, Ovidiu Genaru,Theodor George Calcan, Ion Tudor Iovian, Gheorghe Iorga, Ion Fercu, Violeta Savu, ș. a.  Felicitări!

 

Cristina Ștefan

Note