Florin Toma și “Depozitul de bătrâni” la Bacău

iulie 17, 2019 în Evenimente de Cristina Ștefan

La Centrul de Cultură “George Apostu”, joi, 11 iulie, ora 18.00. a avut loc lansarea volumului “Depozitul de bătrâni” al scriitorlui bucureștean Florin Toma. Primit cu interes de o seamă de scriitori ai Bacăului, volumul a fost prezentat de Constantin Ținteanu, directorul Galeriilor Karo: “Cartea pe care o lansăm în această seară, cu un titlu care incită şi naşte întrebări, nu este o lectură uşoară, deoarece cele 10 nuvele fac dese trimiteri în istoria artei, la filosofie, istorie. Desigur, cartea se poate citi pe mai multe nivele, unul imediat, altul senzorial, este o simfonie de stări, de trăiri, timpurile sunt inversate, suprapuse, cu apel la memorie, dialogurile sunt savuroase, la fel şi multele monologuri, în care subiecţii se plasează în trecut, dar şi în viitor. Florin Toma este un bun cunoscător al psihologiei umane, al caracterelor dominante din diferite epoci, astfel că citim o nuvelă, cu un subiect inedit, care, de obicei, nu are un final, ca în romane. Finalul aparţine fiecărui cititor, cum, la fel, fiecare nuvelă solicită imaginaţia, experienţa de viaţă, trăirile proprii. Autorul a supralicitat titlul cărţii, cititorul intră în direct cu bătrâni care ştiu şi pot să mai iubească, dragostea, în diferitele ei forme şi stări nu se termină niciodată, însă nu lipseşte nici dramatismul exitenţei, eroii mai şi mor. La Florin Toma bătrânii nu sunt trimişi la un depozit propriu-zis, ci la unul al respectului şi iubirii, al simpatiei şi înţelegerii. Cartea are puterea de a ne face să ridicăm toate barierele, să trecem dincolo de orice prejudecăţi, în relaţia cu oamenii, cu oamenii a căror vârstă este trecută doar în buletin, ei fiind la fel de vii, de vivace, cum este Anton, din nuvela «Ispitirea domnului Anton», un personaj care ţine cu dinţii de viaţă, îşi doreşte cu ardoare să mai trăiască. Autorul dă dovadă de curaj în a creiona portretul fizic, moral şi intelectual, cu grijă, cu iubire, al fiecărui erou al său.”

Prezentarea cărții la Centrul de Cultură “George Apostu” are legătură cu Rezidența artistică “Albastru”, la care participă sculptori din Taiwan, Serbia şi Franţa, sub curatoriatul unui alt mare artist, sculptorul Maxim Dumitraş.

Evenimentul a fost promovat și-n secțiunea de cultură a Ziarului Deșteptarea, autor Gheorghe Bălțătescu, cu dezvăluirea acestui eveniment surpriză și prezentarea albumului “Depozitul de bătrâni” care beneficiază de grafica a 10 artiști contemporani: “Cum, de obicei, despre artiştii care fac ilustraţiei de carte, care îmbogăţesc frumos şi ideatic cărţile, se vorbeşte mai puţin sau deloc, Florin Toma a pregătit şi un film-reportaj cu şi despre cei 10 artişti, care, spune autorul “şi-au găsit timpul şi dispoziţia ca, din pocalul lor de generozitate să-i dăruiască o picătură de sublim”. Cei zece sunt: Maxim Dumitraş, Suzana Fântânariu, Nicolae Fleissig, Ioan Iacob, Otto Kruch, Silviu Oravitzan, Mircea Roman, Florin Şuţu, Floarea Ţuţuianu, Aurel Vlad, artişti laureaţi cu Premiul Naţional “Constantin Brâncuşi”, câştigători ai unor importante premii internaţionale, o parte fiind stabiliţi în Franţa, Germania etc., toţi prieteni ai autorului.”

Au participat scriitorii Dan Petrușca, Violeta Savu, Mihaela Băbușanu, Cristina Ștefan, Mara Paraschiv, artiști plastici, tineri studenți.

Cartea se mai găsește pentru doritori la Galeriile Karo.

Cristina Ștefan

Note