Trupa ACT- liberi în artă, liceenii băcăuani
septembrie 30, 2019 în Revista de Cristina Ștefan
Trupa ACT- liberi în artă, liceenii băcăuani
Trupa ACT, sau teatrul tinerilor băcăuani, s-a înființat acum 20 ani, 1999, la inițItiva regizorului Horia Suru. În 2009, trupa își serba deja un deceniu de activitate, când 16 elevi de la colegiile băcăuane au participat pe data de 21 decembrie la a patra ediție a evenimentului „Full Act Night”. Mai exact, trupa ACT din oraș va urca în lumina reflectoarelor pentru publicul îndrăgostit de teatru, pentru a susține o piesă în regia lui Horia Suru. – relata Adevărul din 19 decembrie 2009.
Anul acesta vor împlini două decenii de activitate, așa că ne-am gândit să le oferim microfonul pentru o publicație adresată tinerilor talentați, revista „Scântei galbene“, suplimentul pentru elevi și studenți al revistei PLUMB. A răspuns solicitării un veteran al trupei, Andrada Munteanu, membru al trupei timp de 5 ani, în prezent elevă la Colegiul “Gheorghe Vrănceanu“, în clasa a XII-a. În Trupa ACT dacă ai 5 ani de activitate treci deja la nivelul cu experiență, căci acești copii reînnoiesc componența echipei, generație după generație de liceeni, astfel încât componența, în ani, a trupei, fluctuează odată cu perindarea elevilor prin anii de liceu… Dacă ne gândim că au trecut 20 de ani de la înființare, cel puțin 5 serii de liceeni au contribuit la menținerea activă a trupei ACT. Este extraordinar acest proiect, care merge de la sine, neîndrumat decât de propria componență, actorii alegându-și repertoriul singuri, la fel și programul de repetiții, coordonarea întregului mecanism dramaturgic făcându-se după propria organigramă regizorală, într-o ordine interioară desăvârșită. Așadar despre acești formidabili copii nu vorbim doar din perspectiva unui cerc obișnuit de teatru, ci vorbim ca despre un înalt act de cultură făcut cu creativitate, în deplină libertate a spiritului. Ei l-au menținut, l-au susținut, ani după ani, cu frumoase realizări. Ei îi sunt fondatori, regizori, scenariști, actori, manageri și având propriul PR. Andrada Multeanu ne-a dat detalii prețioase:
CȘ: Cine a avut inițiativa acestui proiect? Când ați debutat?
AM: Știu că a fost inițiativa regizorului Horia Suru, acum mulți ani în urmă. Noi continuăm singuri proiectul, având o transmitere de la generație la generație…Sunt dintre actorii Trupei ACT, cei cu vechime care au un cuvânt important de spus. Exemple? George Bogdan Bejan, președintele ID Fest sau Krem, Răzvan Alexe, recentul actor invitat la Bacău ( azi este actor la Teatrul de Comedie).
CȘ: Aveți un îndrumător la repetiții? Cum vă alegeți repertoriul?
AM: Ne facem singuri regia, fără profesioniști. Repertoriul tot noi ni-l alegem, din cărți sau de pe internet. Selectăm ce ne place. Așa am ales Țara lui Gufi de Matei Vișniec jucată acum la Bac-Fest sau Povești de noapte bună a lui Ed Monk, jucată astă-iarnă.
CȘ: Câți actori compun ACT acum? Ce vârste au? Cum îi selectați?
AM: Facem recrutări periodice, chiar acum, pe 5-6 octombrie am anunțat noi recrutări. Suntem 14-15 membri, elevi din liceele băcăuane. Vârsta 14-18 ani, cei din clasele a XII a nu mai participă, se pregătesc pentru BAC și facultate. Cine intră acum în trupă va pregăti spectacolul de la iarnă, de aniversarea trupei, Full ACT Night, se numește an de an evenimentul.
CȘ: Proiecte?
AM: Pe pagina noastră de Face Book, ne facem și propria reclamă și ne raportăm activitatea. (https://www.facebook.com/act.bacau) . Anul acesta a fost unul ocupat de proiecte. Am jucat În Liceenii, pe 27 august la Teatrul Bacovia, eveniment anunțat în cadrul ID Fest: „Trupa A.C.T. revine cu un nou spectacol pe scena TMB, de data asta jucând “Liceenii”. Acțiunea are loc pe parcursul unui trimestru de școală, urmărind evoluția unor doi prieteni foarte buni, Mihai și Ionica, care în clasa a 9-a au fost corigenți la matematică. Intrând în clasa a 10-a, se remarcă evoluția lui Mihai, care încearcă să îl ridice și pe amicul său, în același timp în care vrea să o cucerească pe Dana, fata de care este îndrăgostit încă de anul trecut. Textul este o adaptare după celebrul film “Liceenii”, din care învățăm valoarea prieteniei, dar și observăm greutățile, gândurile unui adolescent.
Spectacolul va fi jucat în cadrul festivalului ID Fest“.
CȘ : Aveți recenzii, articole publicate despre spectacole, comentarii?
AM : Nu prea… Acum la Spectatorul Gufi (în cadrul Bac-Fest, jucat pe scena Teatrului Bacovia) ne-a felicitat Matei Vișniec, spunând că am contopit foarte bine cele două spectacole, Gufi și Spectatorul condamnat la moarte. A fost un apectacol jucat în 2015 în regia Marei Lucaci și a Ioanei Dobre- studente la actorie. Țara lui Gufi, de Matei Vișniec s-a jucat în 2017, îndrumați de Dumitru Rusu. Ne susține mult și profesorul Adrian Jicu, și managerul Eliza Noemi Judeu.
CȘ: Cu spectacolul “Liceenii“ cum a fost?
AM: Spectacolul “Liceenii” a fost realizat în niște condiții pe care nu le-am mai testat până acum, în ceea ce privește timpul și perioada repetițiilor. Părerea din partea publicului a fost in mare parte subiectivă, venind din partea părinților și prietenilor. Ne-au felicitat, si s-au axat pe ce a ieșit bine, iar părțile mai nereușite nu prea au intrat în discuție. In schimb, feedback-ul de la juriul festivalului a fost ceva mai dur, au scos în evidența greșelile, și cele de care eram conștienți și le puteam evita, cât și pe cele mai puțin observabile. Nu am plecat chiar cu zâmbetul pe buze de la discuția cu actorii, concluzia lor nefiind una favorabilă pentru noi.
CȘ: Aveți nemulțumiri, ce nevoi ați avea, renunțări?
AM: Da. Nu avem săli de repetiții, sunt rețineri la acordarea sălilor de repetiții, suntem nevoiți să ne mutăm dintr-un spațiu în altul, am avea nevoie de stabilitate din acest punct de vedere.
CȘ: Cum vă autoclasați între echipele de la ID Fest?
AM: Noi suntem ID Fest. Noi suntem trupa festivalului. Noi îl organizăm! Anul acesta a fost a douăzecea ediție și au câștigat cei de la Play Hood, echipa de teatru din Ferentari, București.
CȘ: Ce înseamnă trupa ACT pentru tine, Andrada?
AM: Sunt în ACT din clasa a VIII-a, sora mea de și mai mulți ani, și mi-am petrecut acești ani de liceu frumos, nu se putea mai bine. În acest timp atitudinea mea, mentalitatea mea s-au schimbat, în bine aș zice. Este benefică unui adolescent această activitate. Nu, nu cred să merg mai departe în teatru, voi da la SNSPA, dar îmi voi menține această pasiune pentru teatru în care m-am format.
CȘ: Cum definești trupa ACT ca act cultural?
AM: Deși au trecut 14 ani de când știu trupa, energia noastră este aceeași deși repetițiile sunt dese și obositoare. Trupa ACT este un exercițiu de creație și n-o să dispară dorința și implicarea tinerilor, ea se transmite din generație în generație.
CȘ: Profesorii voștri vă susțin?
AM: Profesorii reacționează diferit. Unii consideră că este pierdere de timp. Alții ne susțin pentru turneele noastre, când mai absentăm de la școală. Cei care ne susțin necondiționat sunt părinții noștri. Numai în ultimul an am avut două festivaluri La București, Serile teatrului studențesc și Festivalul Victory of Art. Apoi pentru ID Fest de anul acesta, am repetat toată vara. În anii din urmă am avut turnee La Timișoara, Brașov la Amprente, Alexandria la Idei Ideis, Suceava la Magic Fest.
Mulțumiri, Andrada Munteanu, spor în exercițiul vostru de creație cum perfect ai numit laborioasa voastră muncă. Și să nu uităm și de premiile obținute, în 2016 la ID Fest…un premiu a fost acordat Ex Aequo, fiind decernat și lui Andrei Munteanu, pentru rolul Grefierului din Spectatorul condamnat la moarte, de Matei Vișniec. Trupa A.C.T. a primit și premiul pentru Cea mai bună regie, direcția de scenă. Dar important este ce faceți voi ca faptă culturală de formare a adolescentului, voi cercetați, citiți, căutați piese care se potrivesc vremurilor voastre, prezentului tânăr, apoi puneți în scenă, repetați, oferiți spectacolul. Vă admir! Și mai admir libertatea culturii pe care o transmiteți, mesajul activității voastre este unul entuziasmant și pentru mine, la vârsta mea. Voi vă adresați nu numai generației voastre ci și viitorului și în cei 20 de ani ați sigurat un viitor permanent. Spor viitorului vostru! Îți mulțumesc.
Cristina Ștefan
Comentarii recente