Impresii la FESTIVALUL AVANGARDA XXII, 22-24 SEPT 2019
septembrie 30, 2019 în Revista de Cristina Ștefan
Impresii la FESTIVALUL AVANGARDA XXII, 22-24 SEPT 2019
Un tablou viu, peren, având pe fundal ani și ani, optsprezece, în culori și nuanțe diferite, persaje insolite, doar anotimpul toamnei deschizându-și ferestrele în mii și mii de nuanțe, mereu altele… Așa arată rama Festivalului devenit tradiție în Bacău, Avangarda XXII condus și întreprins de poetul Victor Munteanu.
Vremurile apuse nu i-au micșorat cu nimic emoția, romantismul, bucuria întâlnirilor dintre scriitori, nu aceiași, dar cu ușile deschise tuturor, nu i-au știrbit amintirile unice prin excursiile organizate, prin frumoasele locuri vizitate, prin miile de cărți lansate cu acest prilej, prin premiile acordate atât scriitorilor consacrați cât și celor cu reală perspectivă a unui autor bun, recunoscut literar. Nu, nu fac un exercițiu de admirație, nu am luat vreun premiu al Avangardei XXII, și acum din recunoștință umilă (se mai obișnuiește, nu?) aduc osanale. Nici vorbă de așa ceva! Pur și simplu scriu acest articol pentru a schița o întâmplare pozitivă din lumea culturală a Bacăului de care mă simt legată…
Așadar, la această ediție, 2019, Programul evenimentului a fost iarăși dens, complex, desfășurându-se în ritm maraton, pentru că Victor Munteanu, în cele 2-3 zile a cuprins atât domeniul teoretic al literaturii eseistice, cât și cel practic, al cărții. În partea teoretică a ales două tematici actuale, sub formă de colocvii: “Efectele culturii stradale în societate“ și “Creștinismul- încotro?“- două teme vaste care au avut ca oratori personalități cunoscute: Daniela Șontică, Ion Fercu, Valeriu Stancu, Ioan Holban, Vasile Spiridon, pr. Cornel Paiu, Nichita Danilov, Constantin Parascan, mulți alții. Altceva vreau să remarc… Întâlnirea aceasta între scriitori, dincolo de discursurile pregătite,citite sau vorbite, și nu se vede la televizor sau în fotografii, are un atu personal, cultural, didactic dacă vreți, o lecție de comunicare inteligentă între oameni. Ar veni această calitate din discuțiile la terasă, de după prezentările la scenă, cu microfon. De pildă, după desfășurarea temei la cultura stradală, dezbaterile au continuat afară… și unele voci au spus că tema nu ar fi trebuit dezvoltată doar negativ, nu toată cultura stradală aparține de kitsch, sunt vectori prin care se poate atrage admiratori și autori de veritabilă cultură… sunt curente, grupări de teatru, inițiative de biblioteci stradale, poezia în stradă, iată, recent s-a întâmplat la Bacău, care ar contrabalansa afișajul incult.
Iarăși despre ce nu se vede la filmări și în poze, ar fi un sentiment debucurie a întâlnirii cu prieteni vechi, cei cărora le-am citit cărțile ( nu degeaba se afirmă că trăim vremurile în care scriitorii se citesc doar între ei) . Lansările de carte ar ține de latura prectică a literaturii contemporane. Schimbul de cărți, autografele și dedicațiile, comentariile, veștile aparițiilor, apoi, noile cunoștințe, glumele, îmbrățișările pot, toate, îmbrăca evenimentul într-o manta romantică, benefică impulsionării scrisului. La Pensiunea Balta albastră, loc feeric, unde a avut loc și lansarea zecilor de volume cuprinse în program, autorii au avut câteva minute alocate să-și prezinte cărțile, pentru a reuși integralitatea programului… Unii au ales să recite din propriile volume, alții doar au expus volumul în câteva cuvinte și acest maraton însoțit de acordurile lirice ale vocii lui Florin Țuțuianu, însoțit de undele albastre ale lacului înconjurător, a exultat în aplauze. Așadar, felicitări, Victor Munteanu! La mulți ani, Avangardei XXII!
Cristina Ștefan, 26 sept 2019
Comentarii recente