PETRE ISACHI 80 – EVENIMENT LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ
noiembrie 19, 2019 în Evenimente de Cristina Ștefan
PETRE ISACHI 80 – EVENIMENT LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ
noiembrie 10, 2019 în Evenimente de administrator
PETRE ISACHI – La 80 de ani, o vârstă a împlinirilor de viață și literare, criticul literar a realizat frumoase izbânzi pe toate planurile vieții. Cu una din cele mai bogate opere critice care conține mii de studii, eseuri, articole, cronici, anul acesta a luat Premiul USR, Filiala Bacău pentru volumul DOCUFICȚIUNI CRITICE, VOL.I, II, III, IV. – CARTEA ANULUIDin opera sa amintim: Convorbiri imaginare cu Jorge Luis Borges, Despre mine şi Dalila, Amanta de proximitate, Autoportret în oglindă, „Zburătoru”, o revistă lovinesciano – optzecistă. Repere istorico – literare, Romanul, încotro?, Fals tratat de istoria romanului, Psalmii arghezieni şi problema devenirii creştine, Vasile Voiculescu, Ultimele sonete … sau cum se elimină Complexul Shakespeare.
Câteva bijuterii de cronicar: „Criticul literar trebuie să se apropie de carte fără ură și părtinire”; „Identitatea criticului intră în dialog cu opera pe care o interpretează; „Subiectivitatea interpretării nu dispare nici în ecuațiile matematicianului”; „Criticul trebuie să interpreteze ficțiunea ficțiunii”; „Doar ficțiunea nu-și minte interlocutorii”; „Spune-mi de ce teme ești ales, ca să-ți spun cine ești”; „Spiritul critic creează, spre deosebire de imaginație care imită”; „Primul critic al operei sale este însuși autorul”; „Întrebarea onestă, necesară, imperativă are de partea ei eternitatea. Răspunsul meu, succint, este efemer și încărcat de generalitate”; „Apariția unei capodopere schimbă ordinea simultană a genului/speciei”; „Judecăm Opera în autonomia sa, dar și în totalitatea conexiunilor posibile”; „Orice critică are ceva din ambiguitatea și autoritatea oracolului”; „Lăsăm deschisă întrebarea: trăiește criticul doar ca parazit al spiritului? Sau, altfel exprimat, în discursul critic totul este derivat dintr-o umanitate de împrumut?”.Îi dorim mulți ani cu sănătate și scris inspirat de știința, eudiția și pregătirea sa profesională de înaltă clasă! Colegii din Filiala USR Bacău îi urează LA MULȚI ANI FRUMOȘI!
Cristina Ștefan
Aniversarea criticului literar PETRE ISACHI într-o atmosferă prietenească, alături de colegi, prieteni, rude dragi…Amintiri, un film emoționant, considerente despre opera sa, bucuria revederii. La mulți ani! Să ne trăiască mulți ani creativi! Moderator, Cristina Ștefan. Prieteni scriitori din vremuri de demult: Viorel Savin și Ion Fercu.
…Minunat speach-ul Mădălinei Rotaru!Domnul Isachi tocmai spusese că, deh, el scrie de peste 40 de ani, dar dacă-l citesc 7-8 persoane…Mădălina l-a avut profesor de limba română în liceu și l-a prețuit până la a nu dori să se mute la o altă clasă pentru că l-ar fi pierdut pe domnul Isachi , ar fi avut pe altcineva la română…și a încheiat:
- Dl Isachi, dacă vă citesc 8 persoane, a noua persoană sunt eu! La mulți ani!
..tot aseară…Dl Brăneanu își exprima nemulțumirea că, deși la Bacău se scrie mult și bine în critica literară, elita tace și promovează doar anumiți critici literari…Dl Isachi gesticula, lasați, lăsați, adică cine are de citit găsește cărțile…Dl Brăneanu: – nu se poate așa ceva, fac eu pachet cărțile și le trimit domnului Manolescu!
Să dea Domnul! Petre Isachi face o critică literară modernă, metafizică, încadrând Omul și Textul într-un mod atât de original…
Mulțumim tuturor celor care au contribuit la acest eveniment, au fost eforturi, dar nădăjduim că v-a plăcut…Criticul Petre Isachi merită mai multă prețuire, și un foileton în România Literară, cel puțin. Mulțumim, dl. dir. Adrian Jicu pentru găzduire, mulțumim pentru film, flori, vorbe frumoase… Să ne revedem la 100, spunea cineva! Să fie cu bine și sănătate! CȘtefan ( extrase facebook)
fotografii Simi Ștefan
Comentarii recente