Calistrat Costin- soluții la ‘neant’/ de Cristina Ștefan
februarie 21, 2016 în Critică literară de Cristina Ștefan
Calistrat Costin- soluții la ‘neant’
Intru timidă în birou: USR, Filiala Bacău. Îl găsesc mereu jovial, pus pe glume, pe complimente mai mult sau mai puțin ironice, pe când mă ia la întrebări:
- Ce faci? Ai terminat volumul x? tot cu Lira aia a ta? Ia mai scrie și pentru tine! Apoi
se lamentează că nu vreau cafea și fursecuri și-mi mai spune despre vreun scriitor, îl citează hâtru.
Da, este un mare poet, un mare scriitor și turnul său de fildeș se numește Președenția Filialei USR Bacău. De spiritul său mă leagă aceeași reticență la laude, o anume modestie în a se promova pe sine, o anume atitudine de a nu ieși în fața plutonului de scriitori băcăuani, dar de a promova reale valori literare.
Vorbesc despre CALISTRAT COSTIN și l-am numit un Caragiale al vremurilor actuale, încă de acum câțiva ani. Azi am recitit unul dintre volumele din consistenta sa operă, l-am citit cu patos, așa cum citești opera unui autor căruia i-ai ierta orice, omul pentru care neregula devine autenticitate și adevăr de talent, așa cum trebuie să ne înțelegem sclipirile literare ca trepte superioare de minte și de viață. Nu exagerez! Umorul transpus în cuvinte, fie ele în poezie sau în proză, ține de strălucirea minții! Cartea este Distracție de fiare, Editura Universitas XXI.
Laurențiu Ulici a încadrat scriitorul așa:
“Inteligență de tip speculativ, spirit ironic(…) apariție relativ frapantă în contextul poeziei contemporane, un amestec bizar de poezie umoristică, notații pătrunzătoare despre viciile lumii moderne,(…).”
Scrisul lui Calistrat Costin nu e numai atât!
Nu e doar un stil autentic și singular, nu e doar parodie și umor de rang înalt, scrisul lui Calistrat Costin vine dintr-o sită deasă a erudiției prin care o cerne pe bătrâna Sophie, în milenara sa viață de profesor al existenței umane, ba, mai mult, al existenței divine.
După milenii de conviețuire cu omenirea, filozofia nu mai are veleități de teoretizare exactă a existenței, înțelepții au gândit și au scris despre marile teme ale cugetării într-o mie de genuri, uneori literare, alteori științifice, dar Dumnezeu, Omul, Libertatea, Liberul arbitru, Sensul vieții, nu și-au găsit definițiile decât într-o mare relativitate de interpretare. Și această diversitate lasă loc vast altor interpretări, fiecare om având propria filozofie de viață. Că poeții sunt, prin natura lor, și filozofi vine dintr-o asemănare a naturii lor; nici poezia nici filozofia nu sunt imperative, ele nu impun ci propun, ele nu fixează ci interpretează.
În cartea Distracție de fiare, Editura Universitas XXI, am găsit la Calistrat Costin multe răspunsuri la întrebări de filozofie, și dacă s-a spus că iubirea de înțelepciune este vindecătoare spiritului prin înțelegere, atunci înrămarea acestei iubiri cu umor poate fi o soluție la scepticism, nihilism, poate chiar la erorile filozofiei.
Imaginând un dialog, or fi sofisme?
- Omul, aristotelicul zoon politikon, a trecut prin propria-i măreție la Blaise Pascal, iar Sfântul Augustin susținea că, în general, Dumnezeu este binevoitor cu umanitatea, rugându-se: noverim me, noverim te ( lasă-mă să mă cunosc, lasă-mă să te cunosc). Ce a devenit Dumnezeu? Ce a devenit umanitatea?
- Costin:
“Ai crezut că bestia umană se poate-mblânzi
cum ai dresa un câine;
mai crezi și-acum când asculți
“aria veșniciei”
cântată zglobiu de mortul din tine
ros de viermele-ndoielii;
ursiți definitiv a relua “Povestea” din
același punct mereu, te bucuri cuminte de
rolul încredințat la naștere
de dispecerul celest;”( De dragul tău, Doamne!)
- Dar lumea? Se prăbușește? Viața lumii merită să fie trăită așa cum este azi? Albert Camus a scris capodopere ale absurdului ( Străinul, Ciuma, Caligula, Mitul lui Sisif) și raționamentul ar fi prin readucerea unui mit, Sisif, ca reprezentare a absurdului dar important este să realizezi acest absurd, să-l disprețuiești, să-l transformi, să-l respingi. Poate a fost provocat de Kant, în sistematizata critică a rațiunii pure?
- Costin:
“Adie-n eter un “vânt de mare farsă”-
veche, încâlcită, mohorâtă poveste;
“dați-mi un dram de țărână și voi crea o
altă lume”-
asta s-o crezi tu, bătrâne Immanuel Kant;
dar ca dorință și deșartă visare
poeticească
de filozof cu geniu
merge
( a voi să fii tu un nou Dumnezeu
e un lăudabil viciu omenesc
aproape nepedepsit!);” (La poarta neantului)
- Omenesc, prea omenesc, Nietzsche, dar nici el cu superlativele sale filozofice, supraomul, dincolo de bine și rău, eterna reîntoarcere a identicului, nu a descoperit o soluție fundamentală a existenței noastre finibile. Nihilismul ar fi soluția? Nonsensul existenței pare a fi o soluție comodă. Să fim rezultatul războiului Fiarei cu Dumnezeu? Să fim armistițiul în lucru dintre bine și rău?
- Costin:
“Sânt om și toate cele ce sânt omenești
n-au cum să-mi fie străine”-
și-ntru această “neputință” de a nu fi decât
om, prea om,
tare ar trebui să ne cerem iertare
unii altora
pentru toate legile noastre, în numele legii
nefericitului nostru CREATOR…” (Omenește, prea omenește)
- Filozofia pune ordine în lucrurile lumii. Temele filozofiei s-au amplificat cu secolele, au atins apogeul interpretând celelalte științe, matematica, fizica, economia, etc…Sunt trei poezii cu titlul A pune ordine în lucruri. Există o ordine calistrată a lucrurilor gândite în secolul XXI?
- Costin:
“Să dai la o parte zgura, gunoiul, de pe gâtlejul
îmbătrânitului neant( totuși fără vârstă);
dar în care anume “parte” să arunci ordurile
acestea evident, esențiale?!
De bună seamă veți spune, în același nesățios
“gâtlej” (unde altundeva?!)” (A pune ordine în lucruri 2)
…
“Așadar: să înveți, elev conștiincios, să faci
ordine în tine, în păcătoasele tale gânduri,
în sufletul tău de neguri și miasme, și abia
apoi să speri să renaști din propriul tău cadavru
odihnindu-se nepăsător între câteva scânduri!” (A pune ordine în lucruri 3)
În aceste spații și timpuri necunoscute încă oamenilor, am putea crede într-o soluție calistrată, aceea a curățeniei proprii, aceea a purificării permanente a sinelui și dacă umorul, autoironia, care căpăcesc orice orgoliu, orice infatuare dar și scepticismul, deprimarea, sunt și ar fi un sens al vieții, atunci piatra filozofală ar consta în a fi resemnați cu segmențialitatea existenței noastre. Cu cât mai buni și în bine pe Pământ, cu atât mai cu sens.
Calistrat Costin ne învață și înțelepciunea sa are gust de sărbătoare a gândirii:
“ ‘Omul’, împăcat definitiv cu sine, cu învingătorii,
inclusiv cu Bunul Dumnezeu,
apreciază că cine consideră că umanitatea
(această lume sufocată de bube, otrăvuri, crime
dar nelipsită de fantezie și farmece!)
s-ar fi cuvenit orânduită într-alt chip
se înșeală amarnic…”
Subscriu, domnule Calistrat Costin! La mulți ani!
Cristina Ștefan, decembrie 2015
Comentarii recente